BREAKING NEWS
  • 23:57 » Moldova va achita la timp avansul către Gazprom pentru gazele din ianuarie, asigură Guvernul
  • 23:53 » Proteze PRINTATE 3D. Un proiect PREMIAT al Universității Tehnice din Cluj, în sprijinul persoanelor cu nevoi SPECIALE
  • 23:45 » FOTO: Incendiu cu final TRAGIC într-o localitate din județul Mureș
  • 23:42 » Parlamentari ruşi îi cer lui Putin să recunoască independenţa regiunilor din estul Ucrainei
  • 23:40 » Comisia Europeană va reţine din fondurile alocate Poloniei, în contul amenzii pentru mina de la Turow
Daca ti-a placut, distribuie acum!

România, din nou la coada clasamentului: am fi putut plăti mult mai puțin pe curent

Românii nu se pot lăuda cu foarte multe performanțe impresionante care să vină în ajutorul populației de rând. Cea mai recentă analiză a Eurostat a mai adăugat un domeniu la care la ne-am făcut de râs în Europa.

Oficiul european de statistică, Eurostat, tocmai a publicat o analiză detaliată referitoare la generarea de energie nucleară în Uniunea Europeană. Este important de reținut că studiul se bazează pe cifre din anul 2020 adunate din fiecare țară membră a blocului comunitar care au capacitate de producție a energiei nucleare, care au astfel de centrale aflate în folosință. În total, este vorba de 13 țări.

România, după Bulgaria, Cehia, Ungaria

În total, în Europa, există 13 țări care au centrale nucleare. În 2020, acestea au generat nu mai puțin de 683.512 gigavați oră de electricitate, pentru un procent de aproximativ 25% din producția totală de curent din Uniunea Europeană.

Cu titlul de cel mai mare producător de energie electrică din Uniunea Europeană, pe primul loc se află Franța. Această țară este responsabilă de aproximativ 52% din producția UE de energie electrică din centrale nucleare sau 353.833 gigavați oră. Pe locul doi se află Germania cu 9% din capacitatea blocului comunitar sau 64.382. Spania este pe trei cu 9% și 58.299 gigavați oră, urmată de Suedia cu 7% și 49.198 gigavați oră. Practic, cele patru țări au fost responsabile de mai mult de trei sferturi din capacitatea totală de producție.

România este pe locul trei de la coadă, cu cele două reactoare de la Cernavodă care au produs 11.466 de gigavați oră de electricitate în 2020. Țara noastră este după  Slovacia (15.444 gigavaţi oră), Ungaria (16.055 gigavaţi oră), Bulgaria (16.626 gigavaţi oră) şi Cehia (30.043 gigavaţi oră). Singurele pe care le-am putut depăși sunt Slovenia cu 6363 de gigavați oră și Țările de Jos (4087 gigavați oră). Atât.

Această realitate este problematică pentru români deoarece energia nucleară tinde să fie considerată o energie verde. Deși mai există numeroase dezbateri pe marginea subiectului, impactul centralelor nucleare asupra mediului este redus, iar în condiții ideale, aproape inexistent. Cu toate acestea, doar 21% din energia electrică folosită în România vine de la Cernavodă, în timp ce în Franța discutăm de 67% energie nucleară. În Slovacia, procentul este 54%. Până și în Ungaria și Bulgaria, procentul este aproximativ dublu decât în țara noastră, 41%.

Sursa: Playtech.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide