TRENDING

14:19 » Atac al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei: Incendiu uriaș la o rafinărie de petrol din Rostov, după ce a fost lovită de drone

14:16 » Avertismentul salvamontiștilor pentru românii care merg la munte pe caniculă. Ce e bine să facă și ce trebuie să evite

14:06 » Un tânăr de 18 ani din Cluj a murit sub ochii familiei, cu care se afla la lac. Ce cred martorii că s-a întâmplat

13:09 » Ianis Hagi pentru Champions League! Scoțienii au făcut anunțul, cu o zi înainte de nunta internaționalului român

12:56 » Codul roșu de caniculă a fost prelungit până marți. Temperaturile trec de 42 de grade. Recomandările medicilor

Daca ti-a placut, distribuie acum!

România s-a alăturat programului NATO de „Supraveghere Persistentă din Spaţiu”

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat marţi, în cadrul Summitului NATO de la Washington, alături de omologii din 16 ţări aliate, Memorandumul de înţelegere privind Programul „Supraveghere Persistentă din Spaţiu la Nivel Aliat” (APSS), anunță Ministerul Apărării într-un comunicat.

În actualul context de securitate, „caracterizat de provocări diverse şi interconectate”, tehnologiile spaţiale sunt esenţiale pentru realizarea obiectivelor de apărare. Programul APSS „va oferi cadrul necesar pentru viitoarele dezvoltări în domeniul spaţial, în beneficiul aliaţilor şi al Alianţei, oferind o perspectivă comună asupra acestui nou domeniu operaţional şi un răspuns adecvat la noile ameninţări”, se arată în comunicat.

Memorandumul de înţelegere are scopul de a stabili cadrul necesar pentru gestionarea şi implementarea Programului APSS, pentru a răspunde cerinţelor şi nevoilor NATO.

„Această iniţiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea şi consolidarea capacităţilor noastre naţionale şi colective. Prin alăturarea la Programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă şi eficientă din spaţiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile ameninţări de securitate. România este interesată să participe la astfel de proiecte care promovează inovarea şi asigură accesul la tehnologii de vârf”, a declarat Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Programul APSS urmăreşte să îmbunătăţească şi să accelereze conştientizarea situaţiei operaţionale şi să susţină procesul decizional în cadrul NATO, prin sporirea accesului la date, servicii şi capabilităţi spaţiale.

Lansată oficial în 2023, iniţiativa „Supraveghere Persistentă a Alianţei din Spaţiu” este destinată să consolideze capacităţile NATO de a colecta şi gestiona date spaţiale, într-un mod eficient şi coordonat.

Conform MApN, această iniţiativă inovatoare îşi propune să schimbe modul în care NATO colectează, procesează şi distribuie informaţii, integrând tehnologii avansate, precum inteligenţa artificială, menţinând avantajul tehnologic şi îmbunătăţind viteza şi eficienţa procesului decizional.

Sursa: digi.24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide