TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

România trimite trupe în Orientul Mijlociu. Militarii români vor lupta împotriva rebelilor Houthi
Klaus Iohannis a informat printr-o scrisoare, trimisă marți Parlamentului, că a aprobat participarea militarilor români la operațiunile militare coordonate de SUA și UE împotriva rebelilor Houthi în Orientul Mijlociu și a transmis o cerere de aprobare.

Este vorba despre două operații de securitate care se vor desfășura în perioada următoare în Marea Roșie, Marea Arabiei și Golful Persic.

„Am aprobat participarea Armatei României la Operația de Securitate maritimă a Uniunii Europene, în vederea asigurării libertății de navigație în Strâmtoarea Bab-el-Mandeb, Ormuz și Marea Roșie”, a transmis Iohannis.

Potrivit scrisorii adresată Parlamentului, vor participa până la 5 militari români la EUNAVFOR ASPIDES – Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene. Scopul operației militare UE este asigurarea libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.

O altă operație maritimă a fost inițiată după ce SUA au cerut ca statele membre NATO să se alăture luptei pentru securitate în zonă și au lansat în decembrie 2023 operația maritimă „Prosperity Guardian”.

Astfel, Iohannis mai solicită aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei Române, cu cu până la 3 militari, începând cu anul 2024, la Operaţia maritimă de tip coaliţie „Prosperity Guardian”.

„De asemenea, în baza prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la 3 militari”, mai spune președintele în scrisoarea trimisă Parlamentului.

Sursa:Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide