TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Românii din Diaspora, înapoi acasă în 5 zile, în caz de război – ce prevede proiectul guvernului

Românii din Diaspora trebuie să întoarcă  în 5 zile în țară în caz de război.

Un proiect publicat de guvernul Ciucă, de modificare a legilor siguranței și apărării naționale, prevede că românii din diaspora trebuie să revină urgent acasă în caz de război.

Pentru cei din Europa, termenul este de 5 zile calendaristice, pentru cei aflați în afara UE este de 15 zile. Sunt vizați bărbaţii între 35 şi 63 de ani, care au obligaţii privind îndatoririle militare.

Proiectul prevede declanșarea stării de criză și alte măsuri, care nu mai trec prin Parlament.

Voci din PSD și PNL critică proiectul: “Ajungem la dictatură militară”, potrivit news.ro.

Românii din Italia în 5 zile acasă în caz de război
Conform proiectului, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetăţenii încorporabili, recruţii, precum şi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste între 35 şi 63 de ani.

Proiectul conţine şi prevederi referitoare la cetăţenii incorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară.

Bărbații din diaspora trebuie să revină în 5 zile în țară, în caz de război: Guvernul Ciucă modifică legile privind siguranța și apărarea națională, în contextul războiului din Ucraina.

Astfel, românii din străinătate de până la 63 de ani vor fi obligați să revină în țară în maxim 15 zile (5 zile pentru cei din UE), în caz de război, pentru a fi incorporați. Dacă nu se prezintă, riscă 7 ani de închisoare.

Ce se întâmplă dacă refuzi încorporarea în caz de război: se poate pedepsi cu închisoarea de la 2 la 7 ani

Bărbații din diaspora trebuie să revină în 5 zile

Noua lege prevede ca toți cetățenii români, din țară și din străinătate, cu vârsta de la 18 la 63 de ani trebuie să facă parte dintr-o rezervă generală aflată la dispoziția Armatei Române, indiferent dacă au satisfăcut sau nu stagiul militar.

Cetățenii cu domiciliul stabil în România, dar plecați temporar în afara țării trebuie să se prezinte, conform acestor propuneri legislative, în termen de 15 zile, la centrele militare în evidența cărora se află, „în vederea îndeplinirii stagiului militar”. Dacă respectivii cetățeni români se află în interiorul statelor membre ale UE, termenul este de cinci zile.

Trebuie precizat că DOMICILIUL este cel înscris în cartea de identitate.
Adresa de reședință din străinătate este locul unde locuiți temporar, precizează avocatnet.ro. Așadar cei care și-au păstrat cartea de identitate românească sunt vizați de această lege.

Aceleași obligații le vor avea și cetățenii străini care au dobîndit cetățenia română.

Sursa timisoarastiri.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide