BREAKING NEWS
  • 15:22 » Hayu – un nou serviciu de streaming video a fost lansat în România
  • 15:14 » Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani
  • 15:11 » Europenii devin tot mai săraci: Țările în care populația își achită cu dificultate facturile
  • 15:06 » Trebuie să recunoaștem: România va câștiga enorm în urma războiului din Ucraina
  • 16:29 » Metallica anunţă un nou turneu şi album în 2023
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Iată că ceea ce spun aici de vreo șase luni despre Compania Națională ROMARM a fost confirmat ieri în Parlamentul României în cadrul unui eveniment în cadrul căruia s-a discutat despre sensibila problemă a offsetului în procesul de achiziție a tehnicii militare. Precizăm că au participat mai mulți reprezentanți ai industriei de apărare (numai cei de la stat, că privații n-au fost invitați), dar și reprezentanți ai statului români, printre care Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale,  Nicoleta Pauliuc, preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat sau Pavel Popescu, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Toți „experți de talie mondială” în domeniu.

În cadrul acestui eveniment, Dumitru Costin, președintele Blocul Național Sindical a afirmat cu subiect și predicat că „ROMARM-ul este o entitate depășită. Ar trebui regândită și dezvoltat cadrul prin care companiile și părțile bune din Romarm să poată supraviețui. Ele duc în spate costuri uriașe ce nu pot fi rezolvate decât prin decizii majore în ceea ce privește restructurarea acestora”. Realitatea e că AR TREBUI DESFIINȚATĂ, atât timp cât de mai bine de cinci ani, zece din societățile din subordine sunt pe minus, chiar falimentare. Iar din celelalte 5, două supraviețuiesc la limită. ROMARM-ul se dovedește doar un sugaci la țâța bugetară, numai anul acesta fiindu-i bugetați peste 0,5 miliarde lei să acopere datoriile celor zece menționate.

Față de afirmația directă a liderului sindical, „pafariștii” responsabili de ROMARM, marele Țuțu (directorul societății) și cooperatista Nicolescu (secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului) au fost … „mucles”. Despre ministrul de resort nu vă putem spune nimic pentru că n-a fost prezent. Nu-l interesează problema industriei de apărare pentru că, nu-i așa?, este în curtea PNL-ului. Ei dictează și încasează de acolo, conform împărțirii „moșiilor” pe partide. Mă mir că n-a fost pe acolo Virgilică (cum care Virgilică? Popescu, fostul minstru), dar este explicabil. Are încredere totală în cei doi menționați anterior, înfipți de el în scaunele respective pentru a gestiona finanțele care trebuie să vină la partid pe linia respectivă.

Bineînțeles, Dâncu și-a reiterat declarația onirică cum că „în 2-3 ani  vom avea producție de drone în România, de mini-submarine, producție legată de zona blindatelor”. Poate cei din privat să miște ceva, că de cele de stat nici vorbă nu poate fi. Și realist din acest punct de vedere a fost deputatul Dunava, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, care a spus-o clarfirmele private pot aduce o contribuție substanțială la securitatea națională”, fiind singurul reprezentant al unei autorități de stat care recunoaște aportul privaților în industria de apărare, susținând totodată „stimularea dezvoltării de programe și capacități comune între operatorii economici din industria de apărare națională și sectorul privat”. Astfel de programe și capacități comune, atât de producție cât și de cercetare se derulează, dar numai între privați. Cu firmele de stat nu prea se lucrează din motive de „para-ndărăt” că deh, trebuie duși bani la partid, că nu degeaba au fost puși pe funcții.

Cum poți să lucrezi cu ROMARM-ul când el nu a fost în stare să-și onoreze contractele externe (vezi producerea de muniție pentru Egipt), iar la târgurile internaționale la care participă reprezentanții săi nu onorează cu prezența la stand, fiind preocupați de … shoping. Deh, trebuie și „para-ndărătul” cheltuit.

Tot deputatul Dunava a concluzionat, referindu-se la contractele internaționale din domeniul apărării: „INDUSTRIA PRIVATĂ DE APĂRARE din România e singura care mai reușește să țină corabia pe linia de plutire”.

Mai clar de atât nu se poate!

 

 

 

 

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
Închide
Închide