TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Rusia amenință Norvegia cu „represalii” și o acuză că a instituit o „blocadă arctică”

Rusia a acuzat Norvegia, miercuri, că blochează tranzitul de bunuri spre rușii care locuiesc în arhipelagul norvegian Svalbard și a amenințat cu represalii, relatează Euronews.

„Am cerut imperativ ca Norvegia să rezolve această problemă cât mai repede cu putință”, a transmis diplomația rusă, anunțând și că l-a convocat pe însărcinatul diplomatic norvegian pentru explicații. „Am subliniat că acțiuni neprietenoase față de Rusia vor duce la represalii”, a amenințat ministerul rus.

Rușii susțin că Norvegia a blocat intrarea de alimente și alte bunuri la granița terestră de la Storskog, aceste livrări fiind menite pentru minerii ruși din arhipelagul Svalbard, teritoriu norvegian.

Serghei Gușkin, consulul rus pentru arhipelagul arctic, spune că mărfurile trimise reprezentau 20 de tone de bunuri, printre care șapte tone de alimente, piese de schimb și echipament esențial necesar pentru iarna arctică. Conform diplomatului rus, Norvegia blochează intrarea acestor bunuri în țară pentru a aplica sancțiunile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei.

„Cred că Norvegia nu a apreciat corect când a luat decizia de a se alătura sancțiunilor UE”, a adăugat el. Gușkin a mai spus că Rusia ia în calcul rute alternative de furnizare, inclusiv prin Europa sau pe mare, dinspre orașul rusesc Murmansk.

Ce este Svalbard

Svalbard, un arhipelag aflat la o mie de kilometri de Polul Nord, este de două ori mai mare decât Belgia și este văzut, uneori, ca „călcâiul lui Ahile al NATO” în zona arctică.

Un tratat semnat la Paris în 1920 recunoaște suveranitatea Norvegiei asupra teritoriului, însă garantează și drepturile cetățenilor țărilor semnatare – 46, printre care și Rusia – de a exploata resursele naturale de acolo de la egal la egal.

Mineri ruși se află acolo de decenii, exploatând resurse de cărbune. Svalbard este locuit de mai puțin de 3.000 de oameni de 50 de naționalități diferite.

Konstantin Kosacev, adjunctul șefului Consiliului Federației din Rusia, a acuzat Norvegia că încalcă Tratatul de la Paris.

„Autoritățile norvegiene vor să se asigure că minerii ruși sunt lăsați fără hrană, ceva ce este prin definiție amoral. Aceasta încalcă drepturile omului și principiile umanismului”, a spus Kosacev. Consulul rus din zona arctică a negat, însă, că există vreun risc de lipsuri alimentare.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide