BREAKING NEWS
  • 23:49 » Din această toamnă școlile pot folosi catalogul electonic, dar trebuie tipărit obligatoriu și arhivat, propune ministerul Educației
  • 23:45 » Lugoj – Explozie într-un bloc de pe strada Aleea Brazilor (FOTO)
  • 23:44 » Ce se întâmplă cu roaming-ul de la 1 iulie: trebuie să știi dacă ai planuri de vacanță în străinătate
  • 23:38 » Singurul loc din România în care muntele se întâlnește cu „marea”. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață
  • 23:33 » Salt extrem cu parașuta, în Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia Română vine cu o reacție dură
Daca ti-a placut, distribuie acum!

S-a dat lege pentru produsele electronice, în România: cum te va afecta la cumpărături

În România, s-a dat o lege pentru firmele care vând produse electronice. Astfel, firmele care vând gadgeturi și alte dispozitve digitale și softuri vor trebui să respecte noi norme privind garanțiile oferite cumpărătorilor. (Playtech)

Conform unei ordonanțe de urgență adoptate marți de Guvern, se modifică legislația garanțiilor pentru astfel de produse, în comerț. Ordonanța de urgență privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei europene 2019/771.

Astfel, noua OUG românească stabileşte cadrul legal cu privire la contractele de vânzare încheiate între vânzător și consumator.

Mai exact, vânzătorul răspunde față de consumator pentru orice neconformitate existentă în momentul livrării bunurilor, care se constatată în termen de doi ani de la data respectivă.

S-a dat lege pentru vânzătorii de produse electronice

Asta se întâmplă și în cazul bunurilor cu elemente digitale pentru care contractul de vânzare prevede furnizarea continuă de conținut digital sau de servicii digitale pentru o anumită perioadă.

„Noutatea importantă regăsită în ordonanța prin care transpunem directiva UE constă în introducerea conceptul de bunuri cu elemente digitale compatibile sau interoperabile cu diverse componente hardware și software. Conformitatea bunurilor cu conținut digital sau cu servicii digitale care sunt încorporate în bunuri sau sunt interconectate cu acestea trebuie să fie evaluate, pentru a se stabili dacă elementul de conținut digital sau de serviciu digital al unor astfel de bunuri este actualizat în conformitate cu contractul de vânzare”, a declarat ministrul economiei, Florin Spătaru.

Toate aceste noi condiții privind vânzarea și garanția bunurilor, inclusiv ale celor cu conținut digital, au fost adoptate marți de Guvern printr-o ordonanță de urgență, sub amenințarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Dacă nu se conformează, vânzătorii vor primi amendă contravențonală de la două mii la zece mii de lei pentru abateri legate de garanția comercială care trebuie acordată. Săvârşirea repetată de către vânzător a acestor abateri se va sacnționa  cu amendă contravenţională de la cinci mii la 25.000 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Sursa: Playtech


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide