BREAKING NEWS
  • 1:35 » Desecretizarea informațiilor despre vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea dura până la 55 de ani
  • 1:17 » Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui injecţia
  • 0:49 » Franța și Italia au semnat un tratat bilateral de cooperare aprofundată
  • 0:36 » Românii care vin din ţări din sudul Africii, carantinaţi 14 zile
  • 0:12 » România a semnat Acordul de împrumut cu Comisia Europeană pentru prima tranşă de 15 miliarde de euro din PNRR
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Întreaga lume l-a cunoscut pe Nicolae Iorga ca un mare medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filosof al istoriei. Este autorul a 1003 volume de carte, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii, sute de sinteze și analize speciale.

Născut la Botoșani, marele om de cultură i-a avut ca părinți pe Nicu Iorga și Zulnia Aghiropol. El a avut și un frate, pe George Iorga.

 

Deși era foarte deștept, Nicolae Iorga a fost dat afară de la școală. Acesta a fost eliminat temporar, deoarece nu a salutat un profesor pe holurile instituției de învățământ. Ulterior, el părăsit orașul și s-a înscris la Colegiul Național din Iași, acolo unde a fost admis cu bursă.

Pe când avea doar 17 ani, Nicolae Iorga nu mai accepta să fie condus și devine foarte interesat de scena politică din România. Acesta de auto-declară un marxist.

În anul 1895, a vizitat Olanda și Italia. Căuta documente legate de istoria românilor. După revenirea în țară, Iorga este numit curator și editor al colecției de documente istorice a fraților Hurmuzachi, post acordat de Academia Română la propunerea istoricului A.D. Xenopol.

 

Nicolae Iorga alege să renunțe la clasa politică, fiind dezamăgit de tot ce a văzut. Acesta duce o luptă puternică împotriva Gărzii de Fier, prin intermediul „Neamului Românesc” – o adevărată publicație antifascistă a țării.

Nicolae Iorga a fost cu adevărat un istoric și un om de cultură greu de egalat la nivel național și internațional. Acesta a influențat viața culturală, religioasă, istorică și social-politică din România, fără să devină un doctrinar sau un ideolog.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide