TRENDING
  • 14:08 » Ești obligat să acorzi prioaritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii?
  • 14:02 » Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând
  • 14:00 » Ploiești: Facilitate fiscală la impozitul pe clădire pentru cei care au investit/investesc în lucrări privind creșterea performanței energetice
  • 13:56 » Producția de energie fotovoltaică este la un nivel record, pe fondul unui consum extrem de redus
  • 13:50 » Se modifică Legea Pensiilor înainte de 1 septembrie! A apărut o problemă legată de bani. Ce se va întâmpla cu milioane de pensii până la urmă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Scade vârsta de pensionare! S-a dat lege în Parlament. Românii vizaţi de această hotărâre

Miercuri, 2 martie 2022, s-a votat în Parlament scăderea vârstei de pensionare pentru angajații din sistemul energetic și minerit. Este categoria celor care îţi desfășoară  activitatea în condiţii de muncă speciale, stabilindu-se astfel condițiile de pensionare pentru persoanele care au aceste activităţi.

Proiectul de lege completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Reducerea vârstei standard de pensionare este pentru cei care au cotizat până la data de 1 aprilie 2022

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”,se arată în proiectul de lege.

De aceste prevederi beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.

Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. În situaţia în care, după aplicarea acestor prevederi, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată se păstrează cel mai avantajos.

Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge spre promulgare.

Sursa infotoday.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide