TRENDING
  • 16:31 » Haos în 18 spitale după un atac cibernetic de tip ransomware. MS: Sistemul e nefuncțional. Măsuri de prevenție pentru celelalte spitale
  • 16:29 » Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Seagate a creat cel mai rapid HDD din lume – O cărămidă care se luptă de la egal la egal cu un SSD?!

Nu-i așa că e fascinant cum tehnologia veche este ceva adânc înrădăcinat în conștiința oricărui pasionat de așa ceva? Conceptul de SSD a luat cu asalt lumea, de la modelele tradiționale și până la micuțele NVMe-uri de care încă mă mai mir. Cu toate acestea, old school-ul refuză să moară, iar Seagate a vrut să vină cu o soluție prin care să demonstreze cât de perseverent și încăpățânat poate fi hardware-ul de ieri.

Mai știți când vă spuneam despre acel disc optic de 700TB? Păi, într-o notă asemănătoare, Seagate a creat Mach.2 Exos 2×14, alintat ca „cel mai rapid HDD din lume”. Iar titlul acesta nu este doar așa, de amorul artei. Cărămida are o rată de transfer care se apropie periculos de mult de cea prezentă pe un SSD în format SATA.

Seagate și Odiseea Spațială

Mach.2 Exos 2X14 vine sub forma unui monolit. Punct. Două HDD-uri de câte 7TB sunt ascunse într-o carcasă de 3.5 inci umplută cu heliu. Acesta lucrează la 700RP cu o memorie cache multistrat de 256MB și se folosește de o interfață single-port SAS 12Gb/s, pe care nu o prea regăsim pe plăcile de bază curente (asta dacă vă gândeați să comandați așa ceva). Rezultatul este o viteză de 524MB/s, foarte apropiată de acei 550MB/s de pe un SSD SATA obișnuit.

Mach.2 Exos 2X14 este capabil să efectueze 304/384 de IOP-uri (IOPS- input-output-operations-per-second) citire/scriere aleatorii. Pentru asta, dezvoltatorii au fost nevoiți să producă cărămidă care consumă în medie 13.5W, o idee mai mult față de HDD-urile care încă mai sunt pe piață. Utilizatorii pot, totuși, să activeze modul Power Balance, ajungând astfel la 12W, dar acest lucru va reduce din secvențele de citire cu 50% și citirile aleatorii cu 5-10%.

Un HDD ceva mai deosebit

Performanța lui Mach.2 Exos 2X14 se datorează faptului că HDD-ul dezvoltatorilor se bazează pe un sistem dual-actuator, adică discurile sunt citite independent de către două brațe, adică operații mai rapide și mai eficiente. Nu, nu va schimba definitiv universul hardware, dar este un lucru plăcut de observat și analizat.

Sursa zonaIT


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide