BREAKING NEWS
  • 14:37 » Vasele rusești pline cu cantități record de petrol vor ajunge în India și China
  • 14:36 » Patru poliţişti, reţinuţi pentru tentativă de omor şi tortură. Suspectul bătut de „mascați” în duba poliției a ajuns direct în spital
  • 14:11 » Serghei Lavrov: Occidentul a declarat „război total” Rusiei
  • 14:10 » Alegeri în PNL: Dan Motreanu – prim-vicepreședinte, Lucian Bode – secretar general, Virgil Guran – vicepreședinte
  • 13:55 » Rafila: Fiecare stat membru UE va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Senatul a adoptat proiectul privind revenirea la completurile de judecată la apelul format din doi judecători

Plenul Senatului a adoptat luni, în calitate de for decizional, proiect, inițiat de PNL, care a modificat articolul 54 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, astfel încât să se revină la completurile de doi judecători în apel.

S-au înregistrat 69 de voturi „pentru” și 59 „împotrivă”.

Senatorul PNL Iulia Scântei a afirmat, în plen, că liberalii consideră insuficientă amânarea creșterii numărului de judecători la trei în completurile de apel, motiv pentru care susțin abrogarea acestei norme pentru a împiedica paralizarea totală a activității acestor instanțe.

„Guvernul Cîțu, la inițiativa ministrului Justiției, Stelian Ion, a adoptat OUG 215/2020 prin care a amânat până la data de 31 decembrie 2022, creșterea numărului de judecători în completări de apel ca să facem concursurile de admitere în magistratură. PNL consideră că nu e suficient amânarea și e necesară abrogarea acestei norme pentru a permite riscului paralizării totale a activității instanțelor de apel. E nevoie să acoperim deficitul de personal din sistemul judiciar, nu-l golim de magistrați profesioniști ”, a explicat Scântei.

Cazanciuc: Abrogarea acestui text de lege „nu este în interesul cetățeanului român”

Senatorul PSD Robert Cazanciuc ia criticat pe inițiatorii proiectului legislativ, susținând că abrogarea acestui text de lege „nu este în interesul cetățeanului român”.

„Dacă sistemul judiciar nu are resurse, sunt aici să aducem resurse pentru sistem și pentru cetățeni”, a subliniat Cazanciuc.

Potrivit proiectului adoptat, „apelurile se judecă în complet format din doi judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel”, informează Agerpres.

De asemenea, actul normativ mai stipulează că „recursurile se judecă în format complet la trei judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel”.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă Ordonanța de Urgență nr. 215 din 30 decembrie 2020 privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii complete a judecății în apel, aprobată prin Legea nr. 85/2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 403 din 16 aprilie 2021 ”, conform unui amendament admis la proiect.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide