TRENDING
  • 21:28 » Ciolacu le-a spus șefilor OMV că nu discută legea offshore atât timp cât Austria se opune României în Schengen
  • 21:56 » Furie în rândul militarilor ucraineni din prima linie, după ce liderii armatei au anunțat din greșeală eliberarea unui sat lângă Bahmut
  • 21:49 » Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc
  • 21:44 » Bărbat reţinut după ce a furat 70.000 de lei dintr-un autoturism. A intrat în mașină după ce a copiat semnalul închiderii centralizate
  • 21:39 » Șoferul care a omorât o familie de spanioli în Sibiu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata unor daune de 850.000 de euro
Daca ti-a placut, distribuie acum!

 

Dacă vă tentează turismul arheologic și vreți să vizitați situri care vorbesc despre trecutul nostru aveți grijă la indicatoarele de pe drum. Uneori vă puteți trezi în fața unor utilaje agricole sau baloți de paie.

 

În altele, lucrările deschise de arheologi au fost împrejmuite cu sârmă ghimpată sau garduri, pentru că nu s-au mai găsit fonduri pentru cercetare și restaurare.

În Prahova, un indicator arată că am ajuns la Castrul Roman de la Drajna de Sus, nu departe de Vălenii de Munte. Însă lacătul de la poartă ne ține departe de ruinele străvechi.

″- Dacă vreau să vizitez pot?
– Nu, nu este vizitabil, nu este gata lucrarea, nu sunt fonduri să termine
”.

 

Localnică: “Ar fi o investiție bună pentru comună, mă gândesc că ar fi turiști, că mai sunt, mai opresc” .

Păcat, însă, că nu sunt fonduri, pentru că situl se prezintă în condiții bune.

Dr. Bogdan Ciupercă, arheolog: “După cum vedeți, după 2.000 de ani majoritatea arată foarte bine”.

Din 2012 și până în 2017 Consiliul Județean Prahova a finanțat o lucrare de conservare. 1.800.000 de lei au costat pereții din lemn.

Consiliul Județean nu a găsit însă și bani pentru plata a 4 oameni care să îi ghideze pe turiști și să asigure întreținerea spatiilor.

Mihai Dumitrache, director Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova: “Ne trebuia un muzeu de sit, unde să poți să dai bilete, să ai muzeul cu piesele efectiv scoase din castru, depozit să îți ții unelte. S-au întrerupt finanțările, motivele le cunoaștem foarte bine, a venit peste noi Covid-19, care a blocat tot” .

Povestea se repetă și câțiva kilometri mai jos, către Ploiești, la Mălăiești. Sub acești baloți de paie și gunoiul de grajd se afla pereții unui alt castru roman.

Dar autoritățile nu s-au înțeles cu proprietarii terenului, astfel că arheolegii s-au văzut nevoiți să acopere cu pământ zidurile vechi.

 

Tezaur descoperit între blocuri

 

Și în Botoșani, un sit arheologic valoros este abandonat. În 1970, a fost găsit un tezaur de aur, bronz și arme din timpul sciților și dacilor.

Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean Botoșani: “Săpăturile au fost destul de puține, atât din lipsa fondurilor, cât și din cauza personalului specializat”.

La fel s-a întâmplat și la cavoul roman, descoperit tot între blocuri, în cartierul Dunărea, din Galați. Arheologii au dat de mormântul unui comandant roman de origine sarmată și cred că datează din secolele 3- 4.

Acum 10 ani, aici, între blocuri, era o ghenă de gunoi. La insistentele societății civile, au fost făcute săpături arheologice și specialiști au găsit un adevărat tezaur, cu foițe din aur și pietre semiprețioase. Din 2019 locul a fost împrejmuit, arată ca un solar pentru legume și nimic nu s-a mai întâmplat.

Și tot în Galați, dintr-un han unic în zona Moldovei, cu elemente de arhitectură turcești, datat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a rămas doar poarta.

În perioada comunistă a fost demolat și, în jur, au fost ridicate blocuri. În 2017 au început noi săpături arheologice însă din lipsa de fonduri s-au oprit.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide