BREAKING NEWS
  • 15:22 » Hayu – un nou serviciu de streaming video a fost lansat în România
  • 15:14 » Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani
  • 15:11 » Europenii devin tot mai săraci: Țările în care populația își achită cu dificultate facturile
  • 15:06 » Trebuie să recunoaștem: România va câștiga enorm în urma războiului din Ucraina
  • 16:29 » Metallica anunţă un nou turneu şi album în 2023
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Într-un interviu acordat bugetul.ro, ministrul economiei Florin Spătaru a afirmat că „Prioritatea numărul unu în industria de apărare o reprezintă construirea unei fabrici de pulberi.” explicând mai apoi că „…va trebui să facem o investiție care va trebui să fie sustenabilă pentru mulți ani de-acum încolo.” și că „dorim să avem o opinie avizată și să luăm deciziile în cunoștință de cauză”.

Păi, măi băiete, măi copil de suflet al marilor tunari ai sintagmei „industria de apărare”, tu ori ai capacitatea de gândire redusă (ca să nu zic „prost”) ,ori ne crezi pe noi așa! Cum poți să te gândești să spargi câteva zeci de milioane de euro pentru o fabrică de pulberi ridicată de la zero, când ai deja una falimentară în cadrul ROMARM, în care ați pompat bani cu duiumul pentru plata arieratelor? Cum am mai scris pe aici, vă comportați (spun comportați pentru că sunt sigur că Nicoleasca nu e străină de acest „bisnis”) de parcă ați cheltui banii de la mămițica voastră de acasă.

Poate nu știați dar în țara noastră există „Fabrica de Pulberi” S.A. Făgăraș și „Pirochim” Victoria, componente ale Comapniei Naționale ROMARM din subordinea Ministarului Economiei. Ambele falimentare, aduse la „sapă de lemn”. Mai mult chiar, pentru o datorie de aproximativ 200.000 de euro, Primăria Făgăraș a executat silit „Fabrica de Pulberi” și a tăiat și vândut la fier vechi instalația de nitroceluloză. Ce-o fi în capul unui manager și ordonator de credite de vrea să construiască de la zero o fabrică nouă, având deja una ( e drept, depășită tehnologic) care mergea retehnologizată? Și ce rost are să faci o fabrică ce va produce în câteva luni necesarul de pulberi pentru 20 de ani? S-a făcut vreo corelare statistică cu Ministerul Apărării Naționale pe zona de mobilizare

Cu surplusul de capacitate de producție ce faci? Unde-l vinzi în condițiile în care pulberile explozive pot fi vândute numai prin vecini, astfel de produs nepretându-se la transport pe distanțe mari. S-a făcut vreun un studiu de piață cu potențiali clienți din această zonă a lumii, în condițiile în care sunt mai mulți producători? Vă spun, potențialul de export al producției este practic zero. ZERO.

S-au găsit o serie de „analiști militari” sau chiar ceva generali în rezervă care urlă din gură de șarpe că se cumpără pulberi explozive din Serbia, creându-se astfel riscuri de securitate că țara respectivă ar fi în sfera de influență rusă. Băi, tovarăși, astfel de fabrici sunt și în Cehia, Croația, Germania, Polonia, Turcia ca să menționăm daor membrele NATO. E drept, din Serbia se cumpără pulberi prin UNI GLOBAL D.o.o.  care este un intermediar, nicidecum de la compania producătoare. Și apropo, de ce producătorul sârb MILAN BLAGOJEVIĆ – NAMENSKA nu mai vrea să lucreze direct cu ROMARM? Așa că, măi băiete, las-o mai moale cu riscul de securitate invocat cu atât patos patriotard că acesta nu există decât în mințile voastre „șoșocizate”.

De 6-7 ani tot se bagă sute de milioane în ROMARM și în cele 10 fabrici falimentare ale sale pentru stingerea datoriilor invocând „interese de securitate”, în timp ce tot ce înseamnă tehnică militară de actualitate este achiziționată din exterior.

La nivelul conducerii Ministerului Economiei se tot bălmăjește și invocă „industria de apărare” la modul general, dar în mintea lor există doar cea de stat, fiind în stare să omoare cu plăcere industria privată de apărare. Și chiar o omoară, cerând avize peste avize (normale de altfel), dar oferindu-le pe fiecare după 30 de zile. Păi, gândiți-vă, avize de la ANCEX, CNCAN, M.A.I., M.Ap.N., ISU etc., fiecare cu câte 30 de zile termen de răpuns, ajungi să autorizezi o tranzacție după 6-9 luni. Asta pentru privat, că pentru stat în rarele ocazii când se acordă, se rezolvă imediat. Pentru privat, o astfel de durată omoară afacerea. Dar, chiar și-așa, ponderea exportului de produse militare o are industria privată, nu cea de stat.

Ar fi cazul să să termine cu aceste „eschive patriotice” (industria națională de apărare, interes național, interes de securitate) care nu au decât rolul de a sparge banii statului în investiții aiuritoare, de multe ori imbecile, al căror rol major este asigurarea sinecurilor de partid și a „șpăgii” aferente.

Și atunci, domnule ministru al Economiei, pe care din poreclele din titlul articolului ai prefera-o?

Poate chiar pe amândouă?


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
Închide
Închide