TRENDING
  • 21:28 » Ciolacu le-a spus șefilor OMV că nu discută legea offshore atât timp cât Austria se opune României în Schengen
  • 21:56 » Furie în rândul militarilor ucraineni din prima linie, după ce liderii armatei au anunțat din greșeală eliberarea unui sat lângă Bahmut
  • 21:49 » Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc
  • 21:44 » Bărbat reţinut după ce a furat 70.000 de lei dintr-un autoturism. A intrat în mașină după ce a copiat semnalul închiderii centralizate
  • 21:39 » Șoferul care a omorât o familie de spanioli în Sibiu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata unor daune de 850.000 de euro
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Spre ce profil să mă îndrept?

Dacă tocmai ai terminat clasa a VIII-a sau ai pe cineva apropiat care a făcut-o, articolul acesta este pentru tine. Știu, ești emoționat. Ți s-a spus că trebuie să înveți ca să ajungi la un liceu bun, de prestigiu sau la un liceu nu tocmai renumit.

Inevitabil se pune presiune asupra ta, ți se repetă să înveți pentru că altfel nu vei reuși să intri unde îți dorești, spunându-ți-se că anii de liceu nu vor fi tocmai așa cum ar fi trebuit să fie dacă ai fi fost admis într-un liceu mai bun. Totuși, liceul ca liceul. Dar profilul? Știi înspre ce profil te vei îndrepta? Ai habar ce îți dorești să faci în viitor? Decizia pe care ai luat-o ține de dorința ta și de ceea ce vrei tu să urmezi, ori ești influențat de părinți, de prieteni, de colegi, ba chiar au decis alte persoane în locul tău și tu doar accepți și asculți de ceea ce vor alții pentru tine?

Știu că mulți aleg un anumit profil pentru că se gândesc că vor fi colegi timp de 4 ani cu cea mai bună prietenă/cel mai bun prieten, sau pentru că dacă acolo se duc mulți dintre colegi, înseamnă că și ei trebuie să se îndrepte spre acel profil. Dar e greșit să mergi acolo unde se duce „turma”, pentru că nu vor învăța prietenii tăi pentru tine și nici ce vei alege să faci mai departe, după terminarea liceului, nu depinde absolut deloc de ei. Va veni o vreme când vei înțelege că această decizie e strict personală și că fiecare e pe cont propriu.

Iar de obicei profilul pentru care optezi îți va influența, într-o mare măsură, decizia pe care o vei lua în legătură cu studiile. Dacă ar fi să dau un exemplu, m-aș întoarce la mine în clasa a VIII-a. Eram foarte stresată din cauza evaluării naționale, mai ales pentru că nu aveam deloc încredere în forțele mele proprii și cum matematica nu era punctul meu forte, consideram că voi lua un rezultat prost. Îmi doream să ajung la unul din cele mai bune licee din orașul în care locuiesc și, cumva, încercam să îmi impun că voi reuși, pentru că și pe parcursul anului am muncit, m-am străduit să îmi acopăr din lacunele pe care le aveam la matematică, dobândite pe parcursul anilor, iar la limba română știam sigur că voi obține o notă bună, pentru că a fost mereu materia care mi-a plăcut și la care m-am descurcat.

Aproape pe tot parcursul clasei a VIII-a, când eram întrebată de către părinți, profesori, prieteni ce profil vreau să urmez, spuneam, fără să stau prea mult pe gânduri, că voi merge la filologie. Întrebată de ce, le explicam că nu mă descurc deloc la matematică, iar pentru că probabil nu voi face față și mă voi chinui pe parcursul celor 4 ani, nu ar avea sens să mă îndrept spre un profil unde va trebui să învăț mult la matematică și la celelalte obiecte reale (fizică, informatică, chimie), apoi să fiu nevoită să dau și bacul la obiectele astea. Simțeam că abia aștept să scap de matematică și de calcule, pentru că eu eram îndrăgostită iremediabil de cuvinte și de poezie.

Totuși, o voce din interiorul meu îmi spunea că trebuie să mă gândesc mai bine la decizia pe care o iau, că e vorba de ceva important, care îmi va influența viitorul, într-un mod sau altul. Poate că erau și vocile celor din jur care îmi sugerau că profilul mate-info e cel mai bun, că după ai nenumărate posibilități pentru că nu ești limitat și faci câte puțin din toate. Și poate că, văzând cum mulți dintre prietenii și colegii mei doresc să se îndrepte spre profilul acesta, în subconștientul meu simțeam că aș vrea să mai fiu colegă cu ei.

Mi-aduc aminte că au trecut examenele, pe care le-am promovat cu brio, ba chiar cu note neașteptat de mari, cel puțin la matematică, unde mi-a fost foarte frică de rezultat. Am realizat că am media de admitere la liceu mare, astfel încât pot opta să merg la orice profil, pentru că oriunde aș vrea să merg, voi fi admisă. Atunci am început să îmi pun mai mari întrebări, să mă gândesc dacă într-adevăr știu ce vreau, dacă filologia ar fi cea mai bună opțiune.

Mai era o zi până când trebuia să completez fișa pentru a mă înscrie la liceu și știu că am scris pe două foi minuscule opțiunile: mate-info și filologie. Le-am amestecat, iar apoi aceea care mi-a picat din mâini ar fi trebuit să reprezinte opțiunea. Poate a fost un gest copilăresc, dar cred în semnele pe care ni le arată Universul și dacă nu am putut eu alege, de una singură, m-am lăsat puțin și în voia sorții.

Ce scria pe bilet? Mate-info. Cred că a fost de fapt și un fel de a mă convinge că eu, de fapt, nu vreau să mă duc la filologie. Chiar cred că dacă mi-aș fi dorit asta pe deplin și-aș fi știut că e cea mai bună variantă, aș fi simțit imediat asta și n-aș mai fi stat pe gânduri. Totuși, nu m-am avântat încă să spun că vreau la mate-info, ci am așteptat până în ziua în care chiar am fost nevoită să iau o decizie, și atunci am știut clar: voi alege să mă duc la mate-info.

A fost ușor, mai ales că eu clar sunt orientată spre materiile umane, sunt pasionată de română și scriu? Nu, nu a fost ușor, pentru că am avut momente când simțeam că nu mai am ce căuta la profilul acesta, că nu mă descurc, că nu fac față. Dar cu siguranță că dacă vei avea un profesor care să îți insufle din pasiunea lui și să te facă să înțelegi, nu îți va părea atât de greu și de urât.

Am avut norocul să am la matematică un profesor pasionat, care mi-a fost și dirigintă, iar pentru că a avut mereu răbdare cu mine și mi-a explicat de câte ori a fost nevoie, matematica n-a mai reprezentat un calvar. Mi-a fost greu de cele mai multe ori pentru că trebuia să reiau de câteva ori anumite lecții și exerciții pentru a le înțelege, dar în același timp m-am și simțit înțeleasă de către doamna dirigintă, care m-a încurajat mereu și mi-a înțeles pasiunea, fără a simți vreodată că pune presiune prea mare pe mine și mă desconsideră pentru că nu înțeleg matematica.

Poți să urmezi un profil real și să faci performanțe la materiile umane? Poți, ca după ce termini mate-info, să urmezi o facultate bazată pe materii umane? Cu siguranță da, iar eu sunt exemplul cel mai vădit: am reușit ca în toți cei 4 ani să particip la olimpiada de limba română, să fac performanțe la nivel național, iar asta pentru că m-am concentrat pe pasiunea mea, am dezvoltat-o și am fost și înțeleasă de către ceilalți profesori. Spre deosebire de colegii mei, mi-a fost mult mai greu să recuperez materia pierdută la obiectele reale, predată de către profesori în timp ce eu mă pregăteam pentru olimpiadă, dar într-o oarecare măsură cred că am reușit.

Ai mai multe opțiuni după ce termini un profil real? Având în vedere că atunci când ești în clasa a 8-a nu prea știi ce vrei să urmezi la facultate sau dacă vrei să-ți continui studiile și după terminarea liceului, e destul de dificil să alegi un profil în funcție de asta. Totuși, profilul mate-info e cel care nu îți limitează atât de mult posibilitățile de după, cu toate că dacă știi clar că vrei să urmezi ceva strict uman, filologia/științele sociale sunt răspunsul. Însă exemplul meu spune că se poate oriunde atât timp cât vrei, te implici și dai ce ai mai bun din tine.

Sigur că profilul pe care l-am urmat eu nu este cea mai bună variantă și că fiecare trebuie să decidă în funcție de ceea ce își dorește el. Dacă ești conștient că nu te descurci deloc la matematică, dacă nu îți place absolut deloc și știi că te vei chinui, nu are niciun sens să alegi mate-info. De asemenea, dacă n-ai fost niciodată interesat de istorie, de geografie, de limbi străine, ce să cauți la filologie?

Alegerea trebuie să-ți aparțină în totalitate. Nu te lăsa influențat de nimeni din jurul tău. Acceptă-le sfaturile, ascultă-i, dar în final gândește-te la ce ești cu adevărat bun și ce ți-ar plăcea să faci în viitor. Ori imaginează-ți doar cum ai vedea anii de liceu, la ce ți-ar plăcea să înveți în continuare și la ce materii crezi că te vei descurca mai bine. Cu siguranță nu e o decizie ușoară. Am auzit de multe ori în jurul meu fraza „mi-am greșit profilul”, am și spus-o de câteva ori, dar am realizat în final că a fost cea mai bună decizie pentru că simt cum matematica m-a ajutat să devin mai organizată în scris și în gândit, iar pentru că am fost la un profil unde a trebuit să-mi dedic timpul învățatului, m-am antrenat în modul acesta și pentru cât urma să învăț și pentru olimpiada de română.

Sursa: zascoolarz.com


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide