BREAKING NEWS
 • 19:25 » Lista farmaciilor care testează gratuit pentru Covid-19, publicată de Ministerul Sănătății
 • 20:44 » ALIMENTEAZĂ ȘI STAȚIA DE CARBURANȚI RST TE PREMIAZĂ
 • 5:36 » Ce restricții pregătesc autoritățile. Vacanța elevilor ar putea fi mai lungă de două săptămâni; interdicție totală pentru nunți
 • 5:26 » Mesaj pro-vaccinare de la Mitică Dragomir: ‘Dar ăia care beau cola și mănâncă parizer știu ce conțin aceste produse? Așa gândește el, ce să-i faci lui Becali?’
 • 5:22 » DNA a descins FIEFUL unui GREU PNL! Informația pe SURSE a fost CONFIRMATĂ de procurori
 • 5:18 » Situație REVOLTĂTOARE la Timișoara: Spitalul nu are căldură și poate lua foc, după ce au fost pornite aeroterme în saloane
 • 5:14 » Cseke Attila: De luni va trebui certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice/ Evenimentele private, complet interzise

Decizie ICCJ – Notiunea de POLITIST sau POLITIST LOCAL este aceeasi in Codul penal!

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că noțiunea de polițiști din Codul penal se referă și polițiștii locali.

ICCJ a fost sesizată de Curtea de Apel Oradea pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat este judecat pentru că ar fi iubit și amenințat un polițist local.

Concret, pe 7 iunie 2018, un polițist a încercat să ridice un autoturism abandonat de câteva luni în fața unui bloc din Oradea, moment în care a fost atacat de către proprietarul mașinilor, care la lovit în zona pieptului și amenințat cu moartea.

Agresorul a fost trimis în judecată pentru ultraj, însă Judecătoria Oradea la condamnat doar la șase luni închisoare cu suspendare, după ce magistrații au schimbat încadrarea juridică din infracțiunea de ultraj necesară de art.257 alin. 1 și 4 din Codul penal în infracțiunea de ultraj necesară de art. 257 alin. 1 din Codul penal raportat la art. 193 alin.1 Cod penal (lovirea sau alte violențe).

Practic, judecătorii nu au aplicat forma agravantă a infracțiunilor de ultraj prevadă la art. 257 alin. 4 din Codul penal, pe motiv că noțiunea de polițist local, în sensul legii penale, nu este aceeași cu cea de polițist din cadrul MAI.

Artă. 257 alin. 4 stipulează: “Faptele prezintă în alin. (1) – (3), comise asupra unui polițist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătura cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate “.

Judecătorii susțineau că Poliția locală se organizează și funcționează, conform art.4 din Legea 155/2010, prin hotărâre a administrației locale, ca un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, în timp de noțiune de polițist sau jandarm de la art. 257 alin.4 se referă la persoana angajată în cadrul Poliției Române, care face parte din MAI, iar activitatea polițistului local nu este reglementată de Legea 218/2002 a Poliției Române.

Parchetul a făcut apel împotriva acestor sentințe și a solicita Curții de Apel Oradea sesizarea Înalte Curți de Casație și Justiție pentru dezlegarea unei probleme de drept.

Procurorii susțin că dispoziții art. 257 alin.4 nu fac nicio distincție între polițistul local și polițistul în cadrul MAI, iar prin forma agravantă a acestui articol se urmărește pedepsirea mai departe a celor care au înțeles să se ultragieze o persoană învestită cu exercitarea funcțiilor publice.

Parchetul mai consideră că și în cazul polițiștilor locali trebuie aplicat protecția specială pentru îngrijirea legii penale sau oferă polițiștilor din MAI.

Decizia Instanței supreme este că noțiunea de polițist din Codul penal sunt în vedere și persoana care exercită funcții de polițist local.

noțiunea de ‘polițist’ are în vedere și persoana care exercită funcția de polițist local în temeiul Legii poliției locale nr. 155/2010. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală “, se arată în decizia Instanței supreme.

Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide