„Elevii transferați în acest an școlar au rezultate academice bune, dar au fost formați într-un sistem pedagogic tradițional. Care sunt măsurile, strategiile pe care le veți folosi pentru a facilita integrarea acestor elevi în clasele în care au fost repartizați?”, este o situație problemă propusă de Inspectoratul Școlar Județean Iași, pentru a doua etapă a probei de interviu a concursului de directori. Sunt sute de întrebări de la inspectoratele școlare ce vizează atât candidații, cât și membrii comisiei, care trebuie să le formuleze.
O altă situație propusă de ISJ Iași este cea legată de comunicare cu elevii și părinții:„Profesorul X, foarte apreciat de elevi și părinți, a hotărât din motive personale, să nu mai fie dirigintele clasei. Cum comunicați acest aspect elevilor și părinților, știind că aceștia acceptă cu greu o schimbare, iar persoana propusă este în primul an de activitate?”.
În lista se află și cazurile în care școala are o bază precară de mijloace didactice: „Unitatea de învățământ vocațional de artă dispune de o bază precară de mijloace didactice specifice, cu efecte negative asupra calității pregătiri de specialitate a elevilor. Ce măsuri concrete ați întreprinde în sensul ameliorării acestei situații?”.
Printre probleme pot fi identificate cele care țin de comunicarea cu celelalte cadre didactice, precum și fenomenul de abandon școlar, bugetul unității de învățământ, incluziunea elevilor cu CES, școala online, curriculum la decizia școlii.
Durata probei de interviu este de 60 de minute pentru fiecare candidat, structurată astfel:
a) Etapa I – pentru susținerea prezentării candidatului și a strategiei de dezvoltare a unității de învățământ – maximum 25 minute;
b) Etapa a II-a – pentru pregătirea și prezentarea modalități de rezolvare a situației-problemă – maximum 20 minute:
c) Etapa a III-a – pentru rezolvarea sarcinii de lucru repartizată pentru evaluarea competențelor digitale – maximum 15 minute.
Calendarul concursului de directori
2 – 10 noiembrie – Constituirea comisiilor pentru proba de interviu
12 noiembrie – Publicarea graficului de desfășurare a interviurilor
15 noiembrie – 8 decembrie – Desfășurarea probei de interviu
16 noiembrie – 10 decembrie – Depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu
13 decembrie – Exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ
17 decembrie – Validarea rezultatelor finale
20 – 22 decembrie – Emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022)
Sursa: Edupedu.ro
Sursa foto: Dreamstime.com
Input your search keywords and press Enter.