BREAKING NEWS
 • 19:25 » Lista farmaciilor care testează gratuit pentru Covid-19, publicată de Ministerul Sănătății
 • 20:44 » ALIMENTEAZĂ ȘI STAȚIA DE CARBURANȚI RST TE PREMIAZĂ
 • 20:32 » Baerbel Bas este noua preşedintă a Bundestagului.
 • 20:29 » Viviana Sposub, noi dezvăluiri despre emisiunea din care face parte.
 • 20:10 » Oana Tache, față în față cu marii lideri europeni la Strasbourg
 • 19:58 » Centrul de Prevenție și Control al Bolilor a lansat o nouă alertă!
 • 19:58 » Facebook Papers: ce se află în documentele care zguduie cea mai mare reţea socială din lume

Tânără amendată după ce a sunat abuziv la 112. Și-a spart telefonul după apel și a rupt cartela

În urma unui apel prin SNUAU 112, inițiat de o femeie, prin care solicita intervenția poliției, au fost concentrate un număr mare de resurse umane și materiale, fără ca solicitarea să se confirme, într-o localitate din Argeș.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au fost alertați, în urma unui apel primit la 112, de la o femeie, inițial neidentificată, prin care solicita intervenția poliției, fără a oferi date suplimentare privind identitatea ei, locația în care se află sau motivul solicitării. Imediat, telefonul de pe care s-a apelat a fost închis, fără a mai putea fi contactat, se arată într-un comunicat de presă.

Au fost dislocate forțe impresionante de intervenție

În urma activităților desfășurate, a fost localizată zona de unde a fost inițiat apelul, respectiv localitatea Țițești, la fața locului fiind alocate mai multe echipaje de polițiști și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, fără a fi depistată persoana în cauză.

Pentru lămurirea situației de fapt, ulterior, au fost efectuate verificări, în urma cărora a fost identificată persoana care a inițiat apelul, o femeie de 22 de ani, din Țițești, Valea Mănăstirii. Aceasta a recunoscut că a apelat 112, în urma unor discuții în contradictoriu cu concubinul său, nefiind într-o stare iminentă de pericol, după care a spart telefonul și a rupt cartela.

În urma audierii persoanei s-a stabilit faptul că aceasta nu se afla în pericol și nici nu a fost victima vreunei infracțiuni.

A primit o amendă de 1.000 de lei

În urma verificărilor efectuate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a femeii care a făcut sesizarea, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform art. 32, alin. 1, lit. a din  O.U.G. 34/2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență.

De asemenea, polițiștii au procedat la prelucrarea celor două persoane, cu privire la prevederile Legii 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și ale Legii 217/2003, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Cadrul legal, privind apelarea abuzivă sau alertarea falsă prin SNUAU, a devenit mai strict

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore în folosul comunității. Totodată, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore în folosul comunității.

Pentru săvârșirea din nou a contravenției, în interval de un an, de la sancțiune, se aplică amenzi duble. Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.

Exemple de situații de urgență:

accidente de aviație/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peșteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgerați/trăsniți, persoane căzute în locuri publice, conflicte și agresiuni fizice, tâlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Nu reprezintă o urgență:

accidentele rutiere fără victime(tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, emitere cărții de identitate, pașaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.

Sancțiunile au fost stabilite prin Legea 36/2020, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență.

sursa- dcnews

Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide