TRENDING
  • 18:29 » Al șaselea turist străin mort în Grecia. Germanul fusese dat dispărut duminică, după ce i-a dat un telefon îngrijorător soției sale
  • 18:19 » Cum a fost salvată o femeie după un grav accident de mașină?
  • 18:14 » Evaluarea Naţională 2024. Calendarul probelor. Peste 160.000 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris la examen
  • 18:09 » Coreea de Nord e furioasă că SUA ajută Ucraina și amenință: „Am putea ajunge la un nou război mondial”
  • 15:39 » Ce spun turiștii străini despre stațiunea Mamaia: „Am văzut foarte multe mașini luxoase. Muzica este puțin cam tare”
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Oamenii de știință care administrează radiotelescopul european LOFAR au realizat mai multe serii de studii științifice, iar în urma acestora au dezvăluit imagini de o precizie fără precedent care arată zeci de mii de galaxii ce au format stele în Universul așa-zis “tânăr”.

Este vorba despre cea de-a doua serie de date științific furnizate de LOFAR, o rețea compusă din aproximativ 70.000 de antene repartizate în zece țări din Europa, informează AFP, citată de  Agerpres . Ele observă particule care circulă în spațiu cu o viteză apropiată de cea a luminilor, accelerate de diverse evenimente cosmice, precum explozii ale unor stele, coliziuni între roiuri practică și activități ale unor găuri negre.

Acele particule ajung până la distanțe și, deci, până la vârsta la care Universul era încă “tânăr”, iar LOFAR detectează semnale emise de cele mai îndepărtate obiecte cosmice detectate, când Universul avea doar un miliard de ani. În prezent, vârsta Universului a fost estimată la 13,8 miliarde de ani.

Radiotelescopul LOFAR a descoperit zeci de mii de galaxii.

 

,

“Nucleul științific al proiectului este acela de a studia formarea galaxiilor și funcționarea găurilor negre din centrele lor”, a explicat pentru AFP astronomul Cyril Tasse, care lucrează la Observatorul Paris-PSL.

El este unul dintre autorii celor 14 studii dedicate date inedite furnizate de LOFAR, centralizat și prezentat într-un număr special la revistei Astronomy & Astrophysics, publicat miercuri.

Telescopul LOFAR sa concentrat pe un câmp larg de pe cerul septentrional, alocându-i un tip de expunere de zece ori mai îndelungat decât acela care ia permis să furnizeze prima sa hartă cosmică, în 2019.

“Acest fapt ne oferă rezultate mult mai fine, ca o fotografie făcută în întuneric, unde, cu cât fotografii mai mult timp, cu atât poți să distingi mai bine lucrurile greu de văzut”, a precizat Cyril Tasse.

La aproximativ 3 miliarde de ani după Big Bang, “a existat un veritabil foc de artificii”, cu “un vârf de formare stelară și de activitate a găurilor negre” în tinerele galaxii, a explicat specialist francez.

LOFAR folosește metoda observației indirecte, detectând radiația cosmică

Telescopul utilizează această metodă a observației indirecte și detectează astfel radiația cosmică, adică energie degajată de o galaxie, care este accelerată de către supernove, stele care explodează în timp ce mor.

“Când o galaxie formează stele, multe alte stele explodează în același timp, ceea ce accelerează particulele cu energie foarte mare, iar galaxiile încep să se strălucească” în acea gamă de unde radio observată de LOFAR, a explicat astronomul francez.

Aceste date științifice, completate de cele culese prin alte metode de observare a boltei cerești – optice sau în gamele de raze X și infraroșii – îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine evoluția Universului. Ei așteaptă totodată lansări unor noi instrumente radio pentru a ajunge și mai departe înapoi în timp cu activități lor de observare ce vizită prima tinerețe a Universului.

sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
Închide
Închide