TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Temeri privind o posibilă criză de sănătate publică în Ucraina. Rezerve limitate de medicamente pentru bolnavii cronici

Proviziile medicale vitale sunt aproape epuizate în Ucraina, iar autorităţile au fost nevoite să oprească eforturile urgente de a eradica un focar de poliomielită după invazia Rusiei, au anunţat experţi în sănătate.

Nevoile medicale sunt deja acute, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat duminică că rezervele de oxigen sunt aproape pe sfârşite.

Temerile cu privire la o criză de sănătate publică cresc în condiţiile în care oamenii îşi părăsesc casele, serviciile de sănătate sunt întrerupte, iar proviziile medicale nu reuşesc să ajungă în Ucraina, lovită şi ea de pandemia de COVID-19, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat luni că eforturile de imunizare şi de control ale focarelor de poliomielită au fost suspendate în Ucraina din cauza luptelor. Potrivit OMS, campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 au fost şi ele întrerupte în multe zone ale ţării.

În octombrie anul trecut, Ucraina a raportat primul caz de poliomielită din Europa în ultimii cinci ani – un bebeluş de 17 luni care era paralizat -, iar un alt caz, care implica paralizie, a fost descoperit în ianuarie.

Alţi 19 copii au fost identificaţi cu o formă de poliomielită derivată din vaccin, însă fără simptome de paralizie.

O campanie naţională de imunizare împotriva poliomielitei care vizează 100.000 de copii încă neprotejaţi a început pe 1 februarie în Ucraina, însă a fost oprită după începerea luptelor iar autorităţile sanitare au acordat prioritate îngrijirilor de urgenţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că lipsa de electricitate din unele zone a afectat siguranţa stocurilor de vaccin.

„OMS lucrează pentru a dezvolta urgent planuri de urgenţă pentru a sprijini Ucraina şi a preveni răspândirea în continuare a poliomielitei din cauza izbucnirii conflictului”, a adăugat Jasarevic.

Rezerve limitate de medicamente

Programul Comun al ONU privind HIV/SIDA a declarat că au mai rămas stocuri de medicamente pentru mai puţin de o lună pentru pacienţii cu HIV din Ucraina.

„Persoanele cu HIV care trăiesc în Ucraina mai dispun de terapie antiretrovirală doar pentru câteva săptămâni şi, în lipsa unui acces neîntrerupt la aceste medicamente, vieţile lor sunt în pericol”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima.

În Ucraina trăiau, înainte de invazia rusă, 250.000 de persoane cu HIV, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Rusia.

În ţară există, de asemenea, un număr mare de persoane cu tuberculoză, fiind înregistrate una dintre cele mai mari rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume. Anual, în Ucraina sunt raportate circa 30.000 de cazuri noi de tuberculoză.

Guvernul Ucrainei şi Parteneriatul Stop TB, o iniţiativă internaţională, au anunţat luni că toate clinicile TBC din ţară erau încă deschise, însă pacienţilor li s-a oferit o cantitate suficientă de medicamente pentru o lună pentru a o lua cu ei în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte sau este periculos să ajungă la clinică.

Sunt disponibile suficiente tratamente pentru pacienţii înregistraţi şi pentru posibilii viitori pacienţi până la sfârşitul anului 2022, a anunţat organizaţia Stop TB, adăugând că lucrează cu OMS pentru potenţiale comenzi de urgenţă pentru ţările vecine.

COVID-19 reprezintă, de asemenea, încă un motiv de îngrijorare, cu doar una din trei persoane complet vaccinate împotriva bolii. Cazurile zilnice au atins un vârf de aproximativ 40.000 în luna februarie, însă se raportase o scădere a acestora înainte de a se opri recenzarea după invazia Rusiei.

Organizaţia de ajutor umanitar Project HOPE a anunţat luni că farmaciile din toate oraşele atacate din Ucraina au raportat că rămân fără provizii medicale.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide