TRENDING
  • 9:41 » TOMAC
  • 21:00 » Accident rutier în Pădurea Priseaca. O persoană a fost dusă la spital.
  • 20:59 » Horoscop 22 martie 2023. Succes în afaceri pentru unele zodii.
  • 20:57 » Vremea 22 martie 2023: Se răcește în toată țara.
  • 20:56 » Fără păcănele la parterul blocurilor şi în localităţile mici. “Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Kremlinul a negat azi informaţia publicată de un ziar elvețiano-german, Neue Zürcher Zeitung (NZZ), preluată de presa internaţională, conform căreia directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia.

Întrebat vineri dacă William Burns a propus Moscovei un plan ce ar presupune ca Ucraina să cedeze 20% din teritoriul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, le-a răspuns reporterilor: “Este o cacealma”. Întrebat din nou dacă directorul CIA a venit la Moscova în ianuarie pentru o întrevedere cu Vladimir Putin, Peskov a subliniat din nou: “În ianuarie? Toată această relatare (despre planul SUA) este o cacealma”.

Şi Casa Albă şi CIA au negat informaţia. Un oficial al CIA a declarat pentru Newsweek că afirmațiile conform cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie și că a existat o propunere de pace prezentată de director în numele Casei Albe este “complet falsă”. Şi Casa Albă a calificat aceste informaţii drept false. Potrivit Newsweek, care îl citează pe purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, Sean Davitt, informaţiile publicate în cotidianul elveţian “nu corespund realităţii”.

Cotidianul Neue Zürcher Zeitung a informat, citând oficiali germani, fără a le dezvălui numele, că preşedintele SUA, Joe Biden l-ar fi însărcinat pe directorul CIA cu misiunea de a clarifica dacă Rusia şi Ucraina sunt deschise negocierilor.

SUA ar fi propus părţii ucrainene să renunţe la 20% din teritoriul său în schimbul păcii, iar ruşilor le-a propus 20% din teritoriul Ucrainei, adică aproximativ tot Donbasul, pentru a se retrage din restul teritoriului. Şi Moscova, şi Kievul au refuzat.  Luna trecută, Burns a călătorit în secret la Kiev, dar pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Washington Post.

Neue Zürcher Zeitung: “Teritoriu pentru pace, pace pentru teritoriu”

Potrivit ziarului Neue Zürcher Zeitung, planul denumit “teritoriu pentru pace, pace pentru teritoriu”, oferea Rusiei aproximativ 20 la sută din Ucraina. Oficialii ucraineni ar fi respins propunerea “pentru că nu sunt dispuși să renunţe la teritoriu”,  în timp ce oficialii ruși au spus că “oricum vor câștiga războiul pe termen lung”, potrivit NZZ.

Potrivit publicației, politicienii germani citaţi în raport, au spus că Biden vrea să evite un război prelungit în Ucraina şi ar fi oferit această soluţie. După ce Ucraina și Rusia au respins propunerea, administrația Biden s-a angajat să furnizeze Kievului tancuri Abrams.

SUA au anunțat pe 25 ianuarie că vor trimite Ucrainei până la 31 de tancuri M1 Abrams, după multe dezbateri pe această temă. Ar putea dura însă luni până ca tancurile să ajungă la Kiev, potrivit presei americane. Cei doi politicieni germani citati de NZZ au spus că oficialii americani sunt împărțiți cu privire la modul de gestionare a războiului din Ucraina.

William Burns și consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, vor să pună capăt războiului rapid, astfel încât să se poată concentra asupra Chinei, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin “nu vor ca Rusia să scape uşor după ce a invadat Ucraina și cer sprijin militar masiv pentru Kiev”.

sursa: observatornews.ro

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide