BREAKING NEWS
  • 16:21 » APIA: Plăţi de 1,26 miliarde de euro pentru 745.155 de fermieri ce au depus Cerere unică de plată în 2021
  • 16:11 » Luptă în instanță pentru „Babele” şi „Sfinx”. Prefectura Prahova: Monumentele rămân în domeniul public al oraşului Buşteni
  • 15:54 » Cum se folosesc testele de salivă în școli. Demonstrația făcută de miniștrii Rafila și Cîmpeanu
  • 15:47 » OMS avertizează: „Probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”
  • 15:44 » Un șofer beat oprit de poliție în Predeal a încercat să ofere 8.000 de lei agenților ca să-l lase să plece
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Teste pentru determinarea titrului de anticorpi după vaccinare. Dr. Stratomir: “Actualele vaccinuri generează anticorpi anti-Spike”!

Dacă te-ai vaccinat, probabil ești curios să știi dacă organismul tău a produs anticorpi împotriva SARS-CoV-2 în urma administrării dozelor de vaccin. Specialiștii în medicină de laborator explică când și ce tip de test să faci pentru determinarea nivelului de anticorpi post-vaccinare.

Vaccinurile induc producerea de anticorpi anti-proteină Spike

Actualele vaccinuri utilizate în țara noastră induc în organismul primitor sinteza de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi anti-Spike. Aceștia împiedică aderarea și pătrunderea virusului în celula gazdă, respectiv multiplicarea acestuia. Deși nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, toate vaccinurile disponibile vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S.

Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator : “Variantele actuale ale vaccinurilor mARN (Pfizer – BioNTech și Moderna) sunt porțiuni din mARN, care dețin informații privind diverse structuri ale proteinei-Spike învelite în nanoparticule de lipid. Vaccinul Oxford – AstraZeneca conține o variantă modificată de adenovirus la care a fost adăugată gena proteinei Spike a SARS-CoV-2. Ca urmare, aceste vaccinuri se așteaptă să inducă în organismul vaccinat sinteza de anticorpi anti-proteină Spike, dar și sensibilizarea celulelor sistemului imun responsabile de sinteza acestor anticorpi.”

Test anti-Spike pentru determinarea titrului de anticorpi după vaccinare

Așadar, dacă te-ai vaccinat, fie că ai sau nu certitudinea unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, este recomandat să îți faci un test pentru deteminarea anticorpilor anti-Spike. În laboratoarele MedLife pot fi efectuate:

    • teste calitative IgM anti-S, care confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora;
    • teste cantitative IgG anti-S, care determină concentrația de anticorpi, exprimată în unități arbitrare, specifice fiecărui producător.

“Există o varietate de kituri comerciale care pun în evidență anticorpii de legare anti-S, ele diferind, uneori major, în structura determinanților antigeni ce sunt conținuți de reactiv, deci și în tipul de anticorpi detectați (anti-S1/S2, anti-RBD, anti-S trimeric, anti-S1, anti-S, etc.). Acest lucru poate duce la diferențe de specificitate între kituri, respectiv la diferențe între rezultatele obținute”, explică medicul.

La cât timp după vaccinare poți face testul pentru anticorpi?

În general, organismului îi ia între 1 și 3 săptămâni pentru a genera anticorpi în urma infecției. În cazul vaccinului, medicii atrag atenția asupra probabilității ca titrul de anticorpi neutralizanți să devină semnificativ abia după administrarea ambelor doze de vaccin, mai ales în cazul persoanelor care nu au certitudinea că au trecut anterior prin infecție.

Dacă dorești să compari evoluția titrului de anticorpi post-vaccinare poți face testul IgG anti-S la un interval de 15 – 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin și după minim 7 zile de la administrarea rapelului.

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.

Pentru a veni în întâmpinarea pacienților noștri cu o gamă extinsă de servicii și analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaționale și am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală și pentru a testa răspunsul imun post-infecție sau post-vaccinare.

Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine. Echipa MedLife!

sursa digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide