TRENDING
  • 16:31 » Haos în 18 spitale după un atac cibernetic de tip ransomware. MS: Sistemul e nefuncțional. Măsuri de prevenție pentru celelalte spitale
  • 16:29 » Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Timiş: Zona morilor de apă de la Rudăria, curăţată de peste 200 de voluntari din ţară şi străinătate!

Împrejurimile celor 22 de mori de apă din zona cărăşeană Rudăria au fost igienizate, iar lemnul a jumătate dintre mori a fost tratat împotriva dăunătorilor, în cadrul unei acţiuni derulate de Asociaţia Acasă în Banat, care s-a desfăşurat în acest weekend şi la care au participat peste 200 de voluntari din ţară şi din străinătate.

Rezultatele celor aproape 3.000 de ore de muncă cumulate, în cadrul proiectului “Hai la Rudăria” implementat de Asociaţia Acasă în Banat, au fost impresionante: peste 1.000 de saci de gunoi adunaţi, multe remorci de deşeuri ridicate, curăţenie la toate cele 22 de mori de apă din localitate, inclusiv defrişarea vegetaţiei sălbatice din arealul morilor, igienizarea şi tratarea lemnului la 11 mori de apă, copacii văruiţi, au fost vopsite punţile de legătură şi au fost amenajate bănci şi mese pentru viitorul traseu turistic, precizează un comunicat al Asociaţiei Acasă în Banat, remis, luni, AGERPRES.

În ultima zi a proiectului, voluntarii au putut să macine făină şi să înveţe câteva dintre secretele morăritului de la morari din sat.

“Ne dorim foarte mult ca prin acest proiect să punem în valoare morile de apă din sat, sunt mori care trebuie descoperite şi care au o valoare etnografică deosebită, păstrând foarte multe elemente tradiţionale, arhaice. Turiştii pot descoperi un peisaj rural minunat, autentic, care trebuie şi merită păstrat. Pentru noi, ca organizatori, a fost impresionantă mobilizarea voluntarilor, dar şi a întregii comunităţi locale, începând cu Rrimăria şi Consiliul Local Eftimie Murgu”, spune preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat, Radu Trifan.

Primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Otiman, a declarat şi el că rezultatele acţiunii din aceste zile sunt cu adevărat uimitoare. “Suntem responsabili ca de acum înainte să menţinem curăţenia şi toate aceste mori de apă să fie puse în valoare aşa cum trebuie. La noi, la Eftimie Murgu, morăritul are o tradiţie veche de sute de ani şi trebuie să o păstrăm şi să o dăm mai departe”, a afirmat edilu Mihai Otiman.

Prima etapă a demersului asociaţiei a fost susţinută financiar de Fundaţia Orange, iar în perioada următoare se vor desfăşura alte două etape care vor presupune lucrări de întreţinere şi reparaţii la morile de apă, înlocuirea acoperişurilor de tablă cu şindrilă şi amenajarea unui traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puţin cunoscute din sat.

De asemenea, va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand produs la Rudăria şi prin comercializarea făinii măcinate aici.

Sursa: agerpres


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide