TRENDING
  • 21:46 » Horoscop 31 mai 2023. Zodia care ar putea primi o sumă considerabilă de bani.
  • 21:43 » Vremea 31 mai 2023. Temperaturi de 30 de grade Celsius în sudul țării. Pe seară sunt așteptate furtuni.
  • 21:41 » Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare.
  • 21:40 » Greva profesorilor continuă. Ce au discutat sindicaliştii din Educaţie cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni: “Nu este un pas înapoi”.
  • 21:38 » Un pas greşit i-a adus sfârşitul. O femeie de 50 de ani din Ialomiţa a murit după ce a căzut într-o hazna.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Mai țineți minte cum acum aproape 5 luni, mai marii României în frunte cu „excelența sa” Klaus dădeau ca sigură intrarea țării noastre în Spațiul Schengen? La rândul lor, principalii responsabili cu negocierile, „doctor” Bode și Aiurescu îi țineau isonul, siguri că își vor asuma eventualul succes. Dar, „surpriză, surpriză”, Austria s-a împotrivit, lăsându-i pe cei trei, dar și pe noi cu buza umflată. „Dulapul” s-a închis în sine și a tăcut, că doar asta știe cel mai bine să facă. Ceilalți doi au început o chelălăială mai ceva decât a „câinilor roșii” la retrogradare. În loc să caute mijloace, metode de contracarare a deciziei evident abuzive luată de Consiliul Europei, au repornit sarabanda promisiunilor că sigur îi vor răzgândi pe austrieci în primul semestru. Hai să fim serioși, la cât de „competenți” sunt cei doi miniștri, nicio șansă. Nici măcar pentru acest an. Și la cum se mișcă chelălăitorii, nici măcar la anul.

Singurul care a acționat efectiv, nebazându-se pe vorbe, negocieri sau activități diplomatice a fost europarlamentarul Eugen Tomac. Acesta a sesizat că în decizia sa, Consiliul a ignorat faptul că România respectă toate condițiile pentru a fi parte la spațiul Schengen încă din 2011, lucru confirmat anterior și de misiunea de evaluare a Comisiei din octombrie 2022. Atât Comisia, cât și Parlamentul European acordaseră în repetate rânduri, avizul favorabil pentru România. Luând în considerare că, prin votul său negativ, Consiliul încalcă numeroase principii și dispoziții legale ale UE (pe care o să le enumăr la sfârșitul articolului), l-a acționat în justiție la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

El, Eugen Tomac, nu statul român!

La solicitarea sa față de situația creată de Austria, săptămâna trecută, Comisia Europeană a recunoscut OFICIAL că „pe 8 decembrie, anul trecut, s-a făcut o nedreptate, recunoaște că acest fapt îngreunează de unificare a pieței europene și că, evident, ne afectează în ceea ce privește competiția și concurența pe piața europeană și îngrădește libera circulație pentru cetățenii români”.

E posibil ca acest răspuns să nu fie suficient dar „Faptul că Executivul european a răspuns la această întrebare și a explicat cât se poate de clar că Consiliul, prin această respingere, încalcă Tratatul Uniunii Europene, ne încalcă nouă o serie de drepturi și libertăți, este o confirmare oficială și clară că demersul pe care l-am inițiat este unul justificat” a declarat europarlamentarul român.

Din păcate, în acest demers al său nu este susținut de niciunul din reprezentanții executivului nostru, aceștia bazându-se pe vorbe, pe gargară, considerând în stil mioritic că acțiunea lui ET (!) e „o luptă cu morile de vânt”. Personal cred că nu e doar atât, nu este o luptă în zadar. Mai mult chiar, apreciez că e o afirmare a unui spirit care nu prea se regăsește la diplomații noștri și din păcate, nici pe la noi: acela de luptător. De a merge „până în pânzele albe”.

Mai mult chiar, aservită partidelor dinozaur, media main-stream ignoră, chiar dezavuează demersul, preamărindu-i pe cei doi miniștri eșuați.

După cum declară acesta,  procesul pe care l-a deschis „este singura cale sigură prin care vom intra, cel târziu anul viitor, în spațiul Schengen”.

În fond și la urma urmei „O luptă-i viaţadeci te luptă”.

 

 

Notă:

Iată care sunt încălcările dreptului Uniunii invocate de Eugen Tomac pentru acțiunea în justiție:

– Art. 4 din Tratatul de aderare al României la UE, care prevede dreptul României de a i se aplica toate dispozițiile acquis-ului Schengen, printr-o decizie a Consiliului, odată ce condițiile necesare sunt îndeplinite;

– Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 TUE), încălcând nejustificat un drept al unui stat membru;

– Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 TUE), ignorând repetatele îndemnuri ale Comisiei și Parlamentului;

– Dreptul fundamental la liberă circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 26 TFUE);

– Principiul nediscriminării (art. 21 CDFUE).

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide