Daca ti-a placut, distribuie acum!

Pe 9 martie, românii din întreaga țară sărbătoresc Sfinţii 40 de Mucenici, un moment cu o semnificație religioasă și culturală profundă. În această zi, gospodinele pregătesc mucenicii, un preparat tradițional care aduce în prim-plan nu doar obiceiuri culinare, ci și tradiții cu înțelesuri adânci.
Această zi este dedicată celor 40 de Mucenici din Sevastia, soldați care au murit în 320 pentru credința creștină. Totodată, data marchează o frontieră simbolică între iarnă și primăvară, moment în care încep muncile agricole și se practică obiceiuri menite să aducă belșug și protecție.
Mucenicii sunt pregătiți cu multă iubire și dăruire, și tradițiile variază în funcție de regiune. În Muntenia, mucenicii sunt pregătiți dintr-un aluat de post, modelat sub forma cifrei 8 și fierți într-un sirop dulce cu zahăr, nucă și scorțișoară, amintind astfel de lacul înghețat în care au fost aruncați cei 40 de Mucenici după ce au refuzat să renunțe la credința lor.
În Moldova, mucenicii sunt asemănători cu colaci pufoși, copți în cuptor, făcuți dintr-un aluat cu lapte, ouă și unt, fiind unși cu miere și presărați cu nucă măcinată. Acestea preparate au un gust asemănător cozonacului și simbolizează jertfa și comuniunea, fiind împărțite în memoria celor care nu mai sunt printre noi.
Daca ti-a placut, distribuie acum!