TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război, a anunţat luni seară ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu.

„Am avertizat ţările riverane şi non riverane să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux, care îi încredinţează Ankarei gestionarea accesului la aceste două rute maritime”, a precizat ministrul turc.

„Am implementat ceea ce prevede Montreux şi vom face acest lucru de acum. Nu a existat nicio cerere de trecere prin strâmtori până astăzi”, a indicat ministrul turc citat de agenţia de presă Anadolu.

Cel puţin patru nave ruseşti aşteaptă în prezent decizia Turciei de a trece din Marea Mediterană.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase anterior că intenţionează să aplice „în interesul Turciei” Convenţia de la Montreux, care reglementează accesul în strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Ankara controlează accesul în Marea Neagră prin Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, care garantează libera circulaţie prin aceste două strâmtori, dar îi acordă – potrivit articolului 19 – dreptul de a bloca trecerea navelor de război prin strâmtori în timpul unui conflict, în afară de cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor, potrivit Agerpres.

.

sursa: newsweek.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide