TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

UPS DRAGOMIREȘTI ÎN BĂTAIA „TUNURILOR”. O INVESTIȚIE RATATĂ

Anunțată cu surle și trâmbițe ca investiție strategică a statului român pentru asigurarea echipamentelor de protecție sanitară, secția de producție măști de protecție de la UPS Dragomirești din cadrul „ROMARM” se dovedește o mare potlogărie.

Achiziționată și pornită cu serioase sincope pe baza unei investiții de aproape 1 milion de dolari făcute de statul român chiar în perioada de debut a stării de urgență, croitoria (pentru că, în fapt e o croitorie) din cadrul fabricii de la Dragomirești trebuia să producă măști pentru sistemul sanitar de stat, atât din subordinea ministerului de resort, cât și din cea a autorităților locale, fiind invocate  în nota de fundamentare a finanțării cereri urgente pentru 5 milioane de bucăți.

Sunt încheiate două contracte, unul de achiziție a liniilor de producție, de aproape un milion de dolari, al doilea pentru achiziția materialelor de producție, de peste 700.000 dolari de la o firmă extrem de cunoscută în sistemul achizițiilor de stat și anume Interarms, care a furnizat și celebrele pistoale Beretta pentru MAI. În total, 1,7 milioane dolari. Adăugăm 516.000 dolari costuri de transport (fără combustibil), efectuat cu aeronave puse la dispoziție de ministerul Apărării din … Ucraina.

Dar asta nu a fost totul. Multe piese din componența liniei de fabricație erau ruginite, multe nu se asamblau corespunzător, semnalându-se probleme privind sincronizarea componentelor, utilajele dereglându-se la punerea în funcțiune.

Cu toate aceste sincope și deficiențe majore, la presiunile ministerului facilitatea de producție este pusă în funcțiune, guvernul trebuind să arate cât de grijuliu este.

La momentul inaugurării, premierul de atunci, Ludovic Orban, (dez)informat de ministrul Economiei Virgil Popescu, anunța plin de emfază că se vor produce între 300-350 de mii de bucăți pe zi. Asta în pofida faptului că ministrului Economiei i se comunicase la o vizită anterioară de către personalul fabricii o capacitate de producție de max. 14.000 măști. Ceea ce nu se prea știe public este că, imediat după plecarea reprezentanților guvernului de la ceremonia de inaugurare, linia de producți s-a blocat. Reparațiile efectuate au permis funcționarea cu sincope. Solicitările beneficiarului final (UPS Dragomirești) de înlocuire a pieselor defecte de către furnizorul liniei de fabricație (reamintesc, Interarms) sunt permanent amânate, conducerea Romarm temperându-le prin încheierea a șase contracte de prelungire a termenului de finalizare, fără penalități, fără garanții. În cele din urmă, deranjați de insistențele lor, conducerea Romarm și ministrul Economiei – Virgil Popescu decid schimbarea conducerii UPS Dragomirești și aducerea unor persoane … mai docile. Asta în pofida faptului că uzina devenise cea mai profitabilă din Romarm, până la „investiția” de care vorbim.

Ar mai fi de adaugat la acest tun și faptul că Romarm a plătit (tot către Interarms) materia primă la prețuri duble, chiar triple la anumite componente.

Ciudată este și atitudinea de nepăsare a sindicatului, care știa foarte bine de acest tun, dar probabil ghiftuit de sinecura de lider, a preferat să tacă-n păpușoi.

Fără îndoială, pentru statul român investiția de la UPS Dragomirești de dovedește pe zi ce trece un fiasco, fiind realizate pe stoc peste 4 milioane de măşti din care au vândut doar 230.000. Vândute tot către companii de stat, cu toate că nu erau omologate.

Măştile rămase în stoc sunt în „limita termenului de garanţie”, însă producătorul trebuie să cheltuie suplimentar pentru omologarea acestora. De vină pentru această situaţie ar fi, faptul că, (atenție!) echipamentele nu au fost puse oficial în funcțiune. Iar această nepunere „oficială” în funcțiune n-a fost făcută de comisia de recepție pentru că nu era conformă, în pofida presiunilor exercitate de directorul Romarm. Mai mult chiar, pentru a nu fi părtași, doi din membrii acestei comisii și-au dat demisia.

Din surse sigure aflăm că ex-ministrul Economiei Năsui avea în mapă decizia de demitere a directorului Romarm Gabriel Țuțu, dar pe care Virgil Popescu revenit ca interimar la Economie, a băgat-o în tocător.

Cert este un lucru: se tot joacă țonțoroiul pe banii noștri. Iar Romarm se dovedește o structură anacronică, tipică etatismului care guvernează multe domenii de importanță pentru societatea noastră.

Surse: Riseproject.ro și MainNews.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide