TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ucraina cere o reuniune de urgență cu Rusia și țările OSCE. Moscova: „Relațiile sunt la pământ”

Ucraina a cerut o reuniune de urgență cu Rusia şi ţările din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) și a acuzat Moscova că nu oferă informaţii cu privire la deplasările trupelor sale comasate la frontiera ucraineană. Între timp, Rusia a spus că relațiile dintre Moscova și Washington sunt „prăbușite la pământ”, informează Reuters.

„Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia şi cu toate statele membre (ale OSCE) în următoarele 48 de ore, pentru a evoca întărirea şi deplasările trupelor ruse de-a lungul frontierei noastre şi în Crimeea ocupată”, a anunţat Kuleba, scrie Agerpres.

Rusia „trebuie să-şi onoreze angajamentele în materie de transparenţă militară, pentru a reduce tensiunile şi a întări securitatea tuturor statelor participante”, a continuat ministrul ucrainean de externe.

Casa Albă: Rusia ar putea inventa un pretext pentru a ataca Ucraina „în orice moment”

Moscova neagă orice intenţie agresivă faţă de Kiev, însă condiţionează detensionarea de o serie de cereri, printre care oferirea de asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, condiţie pe care Occidentul o consideră inacceptabilă.

„Șefii de stat poartă un dialog, există dialog și pe alte fronturi”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu. „Este o îmbunătățire deoarece doar acum câțiva ani nu era niciun dialog, un era contacte de niciun fel.”

„Cât despre celelalte lucruri, din păcate, în relațiile bilaterale, nu putem vorbi decât despre lucruri negative”, a spus Peskov. „Ne aflăm într-un punct foarte, foarte jos. Defapt, [relațiile] sunt prăbușite la pământ.”

Rusia a început sâmbătă noi manevre navale de amploare în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropierea Peninsulei Crimeea. Odată ce au început exercițiile militare, Rusia a blocat accesul maritim spre strâmtoarea Kerci și trei zone extinse din Marea Neagră.

SUA: Vom „apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO”

La sfârşitul săptămânii trecute, tensiunile au crescut şi mai mult, numeroase ţări occidentale îndemnându-şi cetăţenii să părăsească Ucraina sau evacuându-şi ambasadele.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a dat asigurări că SUA „va apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO” și că e de părere că „Rusia înțelege foarte bine acest mesaj”.

Biden a avut duminică o conversație cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul căreia au fost de acord că cea mai bună strategie de atenuare a crizei din Ucraina este diplomația și descurajarea Rusiei în fața acțiunilor agresive ale Moscovei, potrivit Casei Albe.

În ceea ce ar putea reprezenta o concesiune majoră în fața Moscovei, ambasadorul ucrainean din Marea Britanie a spus pentru BBC Kiev, citat de Reuters, că Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia.

Biden, invitat la Kiev. Scholz merge luni în Ucraina, marți în Rusia

Oficiali ai administrației Zelenski au spus că ucrainenii l-au invitat pe Biden la Kiev. Casa Albă nu a comentat această știre.

Cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat luni la Kiev, apoi marţi la Moscova, pentru a continua eforturile diplomatice în vederea dezamorsării crizei, una dintre cele mai grave din Europa de la sfârşitul Războiului Rece.

Un oficial german a spus că Berlinul nu se așteaptă la „rezultate concrete”, dar că diplomația rămâne importantă.

Începând din noiembrie, Rusia a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera de est a Ucrainei, suscitând o puternică îngrijorare în Occident cu privire la o posibilă nouă operaţiune militară împotriva Kievului, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide