TRENDING
  • 14:08 » Ești obligat să acorzi prioaritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii?
  • 14:02 » Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând
  • 14:00 » Ploiești: Facilitate fiscală la impozitul pe clădire pentru cei care au investit/investesc în lucrări privind creșterea performanței energetice
  • 13:56 » Producția de energie fotovoltaică este la un nivel record, pe fondul unui consum extrem de redus
  • 13:50 » Se modifică Legea Pensiilor înainte de 1 septembrie! A apărut o problemă legată de bani. Ce se va întâmpla cu milioane de pensii până la urmă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ucraina va cere Turciei să interzică accesul în Marea Neagră a navelor militare ruse dacă izbucnește războiul

Navă militară rusească navighează strâmtoarea Bosfor în apropiere de Istanbul

Conform Convenţiei de la Montreux, Turcia poate închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată. Foto: Profimedia Images

Ucraina spune că prezența navelor militare rusești în apropierea frontierelor ei din Marea Neagră reprezintă o amenințare și că îi va cere Turciei să ia în considerare închiderea strâmtorilor din Marea Neagră pentru Rusia, potrivit declarației ambasadorului ucrainean de la Ankara, citată de Reuters. 

Mai devreme luna aceasta, şase nave militare ruseşti şi un submarin au tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele către Marea Neagră pentru a participa la exerciţii în proximitatea apelor teritoriale ucrainene.

Întrebat despre prezenţa navelor ruseşti de război în apropierea frontierelor ţării sale, ambasadorul ucrainean a declarat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că aceste nave reprezintă „un mare pericol” pentru Ucraina şi a descris concentrarea navală rusească în Marea Neagră drept „copleşitoare”.

„Considerăm că, în cazul unei invazii militare extinse sau a începerii acţiunilor militare împotriva Ucrainei, când războiul ar deveni nu doar de facto, ci şi de jure, vom solicita guvernului turc să examineze posibilitatea închiderii strâmtorilor din Marea Neagră pentru statul agresor”, a declarat Vasil Bodnar, ambasadorul ucrainean din Turcia.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis lui Vladimir Putin că Turcia nu recunoaște pașii făcuți de Rusia împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.

Ucraina va cere Turciei să interzică navelor militare ruse accesul în Marea Neagră dacă izbucnește războiul cu Rusia

Ambasadorul Ucrainei din Turcia: „Când războiul ar deveni nu doar de facto, ci şi de jure, vom solicita guvernului turc să examineze posibilitatea închiderii strâmtorilor din Marea Neagră pentru statul agresor”. Foto: Profimedia Images

Turcia poate închide strâmtorile pentru navele străine în caz de război

Conform Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, Turcia poate închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată. Rusia a acuzat deja NATO de încălcarea acestei convenţii, care limitează accesul în Marea Neagră al navelor militare ce nu aparţin ţărilor riverane.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut recent o tentativă de mediere între Rusia şi Ucraina, a declarat miercuri că Ankara va face paşii necesari pentru ca relaţiile ei cu aceste ţări să nu fie afectate, scrie Agerpres. Membră a NATO, Turcia şi-a dezvoltat cooperarea militară şi energetică cu Rusia, dar în acelaşi timp a vândut drone militare Ucrainei, ceea ce a iritat Moscova.

Recunoașterea independeței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei și anunțul lui Putin că va trimite forțe armate în Donbas pentru a „menține pacea” a instigat reacții adverse și sancțiuni din partea statelor occidentale.

Turcia își dorește să mențină relații bune și cu Moscova, dar și cu Ucraina și, în teorie, se opune sancțiunilor. Erdogan a criticat eforturile diplomatice ineficiente ale Occidentului pentru rezolvarea crizei din Ucraina, potrivit Reuters.

Sursa: Digi24

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide