BREAKING NEWS
  • 0:25 » Premierul Ciucă anunță plafonarea prețului la energie și la gaze, de la 1 februarie
  • 0:23 » Gradul de siguranță în școli, între 76 și 82%, spune Cîmpeanu. Ce a răspuns ministrul la întrebarea „cum își trimite copilul la școală”
  • 0:22 » Ciucă: Un milion de facturi trimise greșit vor fi refăcute, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalități
  • 0:20 » FOTO: Un minor şi doi tineri din Afganistan, depistaţi la frontiera Giurgiu, ascunşi într-un TIR turcesc
  • 0:19 » Clipe de groază pe un drum național Bistrița-Năsăud. Doi tineri au ajuns în spital
Daca ti-a placut, distribuie acum!

UE și SUA cer în Consiliul de Securitate o anchetă privind avionul deturnat în Belarus. Minsk-ul acuză Franța de „piraterie aeriană”

Șase membri ai Consiliului de Securitate al ONU – Estonia, Franța, Irlanda, Norvegia, Marea Britanie și Statele Unite – au condamnat miercuri deturnarea de către Belarus a avionului civil în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, spunând că este „un atac flagrant împotriva siguranței aviației civile internaționale și a securității europene”, relatează Reuters. Pe de altă parte, Minskul a acuzat Franța de „piraterie aeriană” pentru că nu a permis accesul unui avion în spațiul său aerian.

Declarația comună a celor 6 a fost emisă după ce Estonia, Franța și Irlanda au pus subiectul pe agenda unei sesiuni private a Consiliului de securitate al ONU, format din 15 membri.

Cele șase țări au solicitat, de asemenea, o anchetă a Organizației Aviației Civile Internaționale asupra incidentului și eliberarea jurnalistului disident, care a fost arestat după deturnarea avionului.

Totuși, o acțiune din partea Consiliului de Securitate este puțin probabilă, spun diplomații, deoarece Rusia poate proteja Belarusul, o țară aliată, folosindu-și dreptul de veto.

Pe de altă parte, Belarusul a acuzat Franța de „piraterie aeriană” pentru că a refuzat accesul în spațiul său aerian pentru un avion care zbura pe ruta Minsk-Barcelona, forțând aeronava să se întoarcă din drum.

„Este un fapt absolut scandalos și un act imoral. Sincer, este piraterie aeriană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Anatoli Glaz.

Acest incident vine la trei zile după devierea la Minsk a unui avion care zbura de la Atena la Vilnius, la bordul căruia erau Roman Protasevici și partenera sa, care au fost arestați, provocând noi sancțiuni din partea UE.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE, potrivit propunerii adoptate de în Consiliul European.

Polonia a anunțat că a adoptat decizia de a interzice zborurile din Belarus în spațiul său aerian.

„Consiliul de Miniștri a adoptat o interdicție privind intrarea în spațiul aerian polonez a aeronavelor utilizate de companiile din Belarus”, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter.

Polonia are o frontieră întinsă cu Belarusul, iar această interdicție ar urma să aibă un efect major asupra zborurilor din Belarus către vestul Europei.

Și companiile aeriene europene au reacționat la deturnarea avionului de către regimul Lukașenko. Companii precum Air France și Lufthansa au anunțat că avioanele lor nu vor mai trece prin spațiul aerian al Belarusului.

sursa digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide