TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

După o vizită în cadrul Târgului de Crăciun, un antreprenor din Capitală a ridiculizat, într-o postare pe Facebook, prețurile mult prea mari practicate de comercianți în cadrul evenimentului, oferind exemplul undei langose care costă 20 lei. Acesta a ținut să semnaleze că „un târg de Crăciun este un loc al comunității, unde lumea vine să se simtă bine. Da, și vizitatorii sunt bineveniți, dar el este gândit ca un community fair. Una este să ai pizza la 50 lei felia, zic și eu, dar să ai ca opțiune și un langoș la 3-5 lei. Să se simtă toată lumea bine, nu doar cei cu bani”, a mai spus Tudor Galos.

Postarea sa a fost și un prilej de glume cu privire la cât de scump a ajuns Clujul să fie, însă a adus și în atenție prețurile excesiv de mari cerute comercianților ca taxă de închiriere pe căsuțele de la Târgul de Crăciun de firma organizatoare, dar și faptul că Primăria Cluj permite această „Japcă de Crăciun” în centru dar și prețurile excesiv de mari rezultate din „lăcomia unor oameni care parazitează aceste evenimente”.

„Am fost într-o tură scurtă de Cluj, două zile, așa că am dat rapid o plimbare prin Târgul de Crăciun, în drum spre o întâlnire.

Ce voiam să vă întreb: așa venituri mari aveți la Cluj încât vă permiteți langoș la 20 de lei? Întreb, fiindcă prețul pre-inflație era 3 lei, în inflație 5 lei, dar până la 20 de lei este o cale foarte, foarte lungă”, a semnalt Tudor Galoș pe Facebook, după o vizită prin Târgul de Crăcin din Cluj.

„Culmea este că la 20de metri mai încolo, după târg, erau tot chestii de aluat aruncate în ulei, dar la 6 lei. Probabil este un business opportunity pe care nu îl văd”, a mai adăugat Tudor Galos. „Jumătate din familia mea este în Cluj. Prieteni buni de-ai mei sunt în Cluj. Am iubit în Cluj, am suferit la Cluj, am cunoscut orașul când în Music PUB se bea bere de la găleată cu paiul, când Hadean a lansat O’Bama, când mergeai la pizza la Croco. Da, au fost localuri scumpe tot timpul. Un târg de Crăciun este un loc al comunității, unde lumea vine să se simtă bine. Da, și vizitatorii sunt bineveniți, dar el este gândit ca un community fair. Iar clujenii nu au bani de așa ceva. Una este să ai pizza la 50 lei felia, zic și eu, dar să ai ca opțiune și un langoș la 3-5 lei. Să se simtă toată lumea bine, nu doar cei cu bani, Primăria putea face un târg unde să nu ceară sumele astea de la firme, prețurile ar fi fost normale. Despre asta este vorba”, a mai semnalat antreprenorul din București.

El a mai ținut să spună că, în urmă cu o lună, a mâncat același tip de langosă în centrul Oradei, cu 5 lei.

Situația semnalată de acesta a fost prilej de glume pe tema gogoașelor ungureși (langos), a aluatului, a  prețurilor din Cluj și a marketingului excesiv pe care a ajuns să îl aibă orașul, mult prea scump pentru clujenii de rând.

„E din a luat cu fainoșag”, „E langos artizanal”, „Adica facut din premixuri. Da, da..si eu am avut un soc atunci cand am aflat asta de la cineva care lucreaza in domeniu”, „E frământată de mâini dure, dar ferme, de bunicuțe ardelenești”, „Dacă nu ai mâncat langos de 20 de lei, ești sărac”, „Gogoașă la 5 lire”, „La Sibiu e 15 lei, langosă foarte bună”, „Șmekeria tuturor inflațiilor”, „Târgul Japcă de Crăciun”, „preturi exagerate, si chestii banale vandute la pret de premium”, „Nu vreau să știu cât ar fi costat gogoașa dacă în loc de Fineti puneau Nutella”,  „Era 10 lei langosul acum 3 ani la Cluj. Da’ macar e langos, nu gogoașă, Înainte de pandemie la Cora sau în Parcul Central costa 5 lei langosul. Anul trecut a trecut deja de 10”, „În parcul central sunt zi de zi deschise căsuțe și ultima data era 15 RON”,  „La Cluj îi 13 lei paharul de vin, iar în Sibiu în târg ii 10 lei”,  „Taxa la targul din Sibiu este 6000 lei vs 30.000 lei la Cluj”, „La Piața Constituției în București este 15 lei cu smântâna și cașcaval, simplu 10 lei”, „Observ că usturoiul era gratis în smântână și telemea”, „Poate nu ai observat că este un model de langoș cu USB, tipic pentru SillyConVăleu”, .”Nu e langos, e subscribtie la langos. Alt model economic!”, „Îi prăjit în uleiuri esențiale”, au fost replicile la semnalul de alarmă privind prețurile exagerate practicate la Târgul de Crăciun din Cluj.

„Un vin fiert 13 lei si un ceai 9 lei… parcă nici nu iti mai vine să ieși din casa. Mergi cu doi copii care ambii vor langos plus câte un ceai sau ciocolată caldă, tu ca adult îți iei câte un vin și imediat ai lasat 100 lei”, semnalează o clujeancă. „Nu știu de ce multă lume are impresia că la Cluj toți suntem bogați. Nu e așa, mulți muncim pe salarii normale, eu, personal, ultimul lucru pe care l-am cumpărat de la Târgul de Crăciun a fost un pahar de vin în 2017. Eu nu îmbogățesc pe alții. Știți cu e vorba aceea, nu e fraier cine cere ci cine fă. E clar să se profită enorm la Cluj. Nu șriu exact care e prețul chiriei la căsuțe, dar am înțeles că e foarte scump”, adaugă un alt clujean.

„Taxele de participare incasate de administratia targului generează prețurile”, „Așa se fac banii”, „O căsuță costă 20.000 ron pentru cei cu produse handmade și 38.000 ron pentru cei cu mâncare.”, „În Cluj este 25.000 lei + tva pentru produse handmade. Firma care organizeaza este din Cluj și în ultimii 6 ani au organizat tot ei”, au mai arătat alți clujeni.

„Cam 35.000 de lei plus plata separată a utilităților a trebuit sa plătească un comerciant pentru locul sau la târg. Cu cât ar trebui sa vândă o langosa, in aceste condiții ? Lăcomia a fost la organizatorii târgului, nu la comercianți. Și ar fi foarte bine dacă s- ar populariza aceste lucruri , ca sa înțeleagă lumea de unde vin prețurile acestea: din lăcomia unor oameni care parazitează aceste evenimente. Nu sunt participant la târg, ci doar vizitator . Îmi plac produsele hand- made din lemn și piele. Aș vrea sa cumpăr mai des, dar mi se par scumpe. Am intrat în vorbă cu producătorii și, astfel, am aflat tarifele de închiriere. Și mi se par nu mari , ci de- a dreptul obscene . Iar o mică investigație pe fir, pe care o poate face online oricine, mi- a arătat ca toate aceste târguri organizate de către primării sunt date unor firme conectate politic, iar o parte din aceste sume încasate se întorc in buzunarele acelor politruci, în cazul de față niște politruci galbeni. Asta e tot. Târgurile din afaeă nu sunt parazitate politic. Cel mai trist e ca producătorii nici măcar nu pot vorbi despre asta , deoarece automat sunt excluși de la târgurile viitoare”, a semnalat un alt vizitator al Târgului de Crăciun.

„Ți-a scapat soricul de porc din Târgul de Crăciun: 100 de lei kilogramul, la orice chioșc. Nimeni nu dă cu vreun leu mai puțin sau mai mult. Cartelul șoricului. Un oraș bun de tinut cură de slăbire”, „La Cluj e altfel. Clujul ar trebui sa fie capitală. Oamenii sunt mai buni, aerul mai curat, iarba mai verde. Devenind un oraș atractiv, era nevoie să apară niste măsuri împotriva viniturilor sărace”, „Uite de asta îmi place mie Clujul doar pe Internet: ies mai ieftin la Viena sau Budapesta. Și nici nu se compara ofertele.”, „Avantajul de a locui în Cluj este că atunci când mergem într-un City Break ne simțim bogați”, au mai fost alte impresii ale clujenilor, după ce Tudor Galos i-a întrebat pe Facebook cum de își permit un langos cu 20 lei bucata.

sursă:actualdecluj.ro

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide