TRENDING

12:14 » Canicula face prăpăd în țară: Zeci de persoane au leșinat din cauza căldurii. ANM avertizează că urmează zile de foc

12:12 » Cum este să mergi într-o tabără de vară în Coreea de Nord. Experiența bizară a unui tânăr rus în țara lui Kim Jong Un

11:56 » Românii care fug de caniculă în vacanță vor găsi în locurile preferate căldură și mai mare. Cum este vremea în Grecia, Italia și Spania

11:52 » LIVE TEXT „Am auzit focuri de armă”. Trump, rănit la un miting electoral în Pennsylvania. FBI: A fost o tentativă de asasinat

14:19 » Atac al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei: Incendiu uriaș la o rafinărie de petrol din Rostov, după ce a fost lovită de drone

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Un satelit de mici dimensiuni, dezvoltat în Ungaria, a fost lansat în spaţiu

Nano-satelitul RADCUBE, dezvoltat în Ungaria, a fost lansat cu succes în zorii zilei de marţi (ora Ungariei) din localitatea Kourou (Guyana Franceză), de la Centrul Spaţial Guyanez, a declarat, marţi, astronomul László Kiss, într-o emisiune a postulului public de televiziune M1 din Ungaria, citată de Rador.

„2021 va fi un an de succes pentru cercetarea spaţială ungară”, a afirmat astronomul László Kiss, adăugând că un nou nano-satelit a fost lansat marţi dimineaţă în spaţiu, acesta fiind construit în atelierul firmei C3S KFT din Budapesta.

Platforma este dezvoltată în Ungaria, sarcina nano-satelitului este un instrument ştiinţific dezvoltat la Centrul de Cercetare Energetică din cadrul Reţelei de Cercetare „Eötvös Loránd” (ELKH) şi va fi folosit pentru a studia radiaţiile cosmice din jurul Pământului.

Satelitul a fost dezvoltat timp de 5 ani şi va fi amplasat pe orbita finală în cursul serii, a mai adăugat cercetătorul. László Kiss a vorbit şi despre faptul că, împreună cu acest instrument spaţial, trei nano-sateliţi de provenienţă ungară orbitează deja în spaţiu.

Potrivit astronomului, cercetarea spaţială ungară ajunge astfel din urmă, cu rapiditate, avangarda internaţională.

Cercetătorul a mai vorbit şi despre faptul că, în data de 7 august, a fost detectată pentru prima oară o erupţie de radiaţii gamma de către nano-satelitul GRBAlpha, construit sub coordonarea specialiştilor din Ungaria şi lansat anul acesta în data de 22 martie.

Sonda spaţială astrofizică este un CubeSat care măsoară doar 10 × 10 × 10 centimetri. Prin intermediul acesteia se doreşte realizarea reţelei de nano-sateliţi CAMELOT, pentru determinarea poziţiei cereşti a erupţiilor de radiaţii gamma, a adăugat astronomul.

Reţeaua va putea fi realizată până în anul 2024-2025. Instrumentul spaţial, cu numele GRBAlpha, este dotat cu un nou tip de detector care transformă radiaţiile gamma în lumină.

Astronomul a mai adăugat că satelitul a fost proiectat şi construit de personalul Observatorului „Konkoly Thege Miklós” al Institutul Astronomic al Centrului de Cercetări pentru Astronomie şi Ştiinţe ale Pământului (CSFK) din cadrul Reţelei de Cercetare „Eötvös Loránd” (ELKH), împreună cu specialişti de la Universitatea din Hiroshima, respectiv cu cei de la Institutul de Fizică al Facultăţii al Universităţii „Eötvös Loránd” din Budapesta, împreună cu parteneri cehi şi slovaci.

Erupţia de radiaţii gamma din data de 7 august – detectată şi de satelitul Swift al NASA – a fost detectată şi de CubeSat – a adăugat László Kiss.

Acesta a mai precizat că, prin intermediul reţelei CAMELOT, erupţiile de radiaţii gamma ar putea fi detectate de 100 de ori mai ieftin decât de satelitul NASA, realizat cu sute de milioane de dolari. „Acesta este doar un instrument demonstrativ care vizează înfiinţarea acestei reţele”, a explicat László Kiss.

Sursa: g4media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide