TRENDING
  • 21:28 » Ciolacu le-a spus șefilor OMV că nu discută legea offshore atât timp cât Austria se opune României în Schengen
  • 21:56 » Furie în rândul militarilor ucraineni din prima linie, după ce liderii armatei au anunțat din greșeală eliberarea unui sat lângă Bahmut
  • 21:49 » Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc
  • 21:44 » Bărbat reţinut după ce a furat 70.000 de lei dintr-un autoturism. A intrat în mașină după ce a copiat semnalul închiderii centralizate
  • 21:39 » Șoferul care a omorât o familie de spanioli în Sibiu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata unor daune de 850.000 de euro
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Vârful Moldoveanu – o provocare pentru tot mai mulți turiști.

Pe lista oricărui iubitor de munte se află la loc de cinste un traseu pe Moldoveanu, cel mai înalt și mai impunator munte de la noi din țară.

Traseele te poartă printre cascade, ochiuri de apă și pajiști înflorite, urcă praguri glaciare pe stânci modelate de vânt, aproape de susurul apelor repezi care completează armonios peisajul alpin.

Traseu: Stâna lui Burnei – Valea Rea – Vf. Viștea Mare – Vf. Moldoveanu.

Traseul prin Valea Rea are avantajul de a fi cel mai scurt, putând fi strabătut dus-întors într-o zi. Chiar dacă e cel mai scurt traseu spre Moldoveanu, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să fii pregătit pentru un urcuș destul de lung, nu foarte abrupt, dar obositor.

Traversăm pârâul spre Stâna lui Burnei, iar privirea ne fuge spre Cascada Mare a Văii Rele, care domină peisajul în față.

Captivat de imaginea Cascadelor din Valea Rea s-ar putea să ratezi o altă splendoare a locului, Cascada pârâului Zbuciumatul, care coboară dinspre căldarea Galbena, aflată la stânga. Căderea de apă de cca. 100 m în trei trepte este înconjurată de o pădure de brad care îi conferă un aer deosebit de pitoresc.

De aici începe urcușul pieptiș în serpentine scurte pe firul  Văii Rele a Moldoveanului. Trecem pe sub numeroase cascade, care uneori formează imagini viu colorate.

Odată ajuns în Găleata Văii Rele (căldarea Văii Rele a Moldoveanului), peisajul se schimbă brusc.

Locul pietrișului este luat de o luncă (mlaștină) cu lăculețe de mici dimensiuni și insule de vegetație, ce amintesc de peisajul de deltă.

Văile adâncite care păstrează zăpada până târziu în august îndeamnă turiștii la ședințe foto.

Odată ajunși în creastă, urmăm pentru scurt timp marcajul.  Apoi, avem de străbătut o pantă abruptă care parcă te îndeamnă sa mai amâni puțin urcușul.

Odată ajuns pe Vârful Viștea, creasta impunătoare a Vf. Moldoveanu este la doar o aruncătură de băț, dar ceea ce începe ca o potecă de creastă generoasă devine o scurtă porțiune destul de expusă prevăzută cu lanțuri. Și așa am ajuns pe cel mai înalt vârf din România.

Pentru întoarcere poți urma același traseu și ajungi jos în aproximativ 2 ore. Coborârile nu sunt solicitante. Există și varianta marcată pe la Lacul Galbena, variantă pe care o recomand.

Foto credit: Stîrliciu Larisa
Autor: Stîrliciu Larisa

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide