BREAKING NEWS
  • 23:14 » FOTO: Accident teribil pe o șosea din Bistrița-Năsăud. Fetiță de 5 ani și o femeie, băgate în spital
  • 23:13 » Următoarea pandemie ar putea fi mai letală decât COVID-19, afirmă creatoarea vaccinului AstraZeneca
  • 23:12 » FOTO: Au văzut moartea cu ochii. Trei persoane au fost rănite şi au ajuns la spital, după un accident în Vâlcea
  • 22:56 » O retrospectivă tristă a celor 21 luni de școală în pandemie
  • 22:23 » Siria a devenit noul „narco-stat de pe Marea Mediterană”, condus de clanul Assad
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Vârful Moldoveanu – o provocare pentru tot mai mulți turiști.

Pe lista oricărui iubitor de munte se află la loc de cinste un traseu pe Moldoveanu, cel mai înalt și mai impunator munte de la noi din țară.

Traseele te poartă printre cascade, ochiuri de apă și pajiști înflorite, urcă praguri glaciare pe stânci modelate de vânt, aproape de susurul apelor repezi care completează armonios peisajul alpin.

Traseu: Stâna lui Burnei – Valea Rea – Vf. Viștea Mare – Vf. Moldoveanu.

Traseul prin Valea Rea are avantajul de a fi cel mai scurt, putând fi strabătut dus-întors într-o zi. Chiar dacă e cel mai scurt traseu spre Moldoveanu, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să fii pregătit pentru un urcuș destul de lung, nu foarte abrupt, dar obositor.

Traversăm pârâul spre Stâna lui Burnei, iar privirea ne fuge spre Cascada Mare a Văii Rele, care domină peisajul în față.

Captivat de imaginea Cascadelor din Valea Rea s-ar putea să ratezi o altă splendoare a locului, Cascada pârâului Zbuciumatul, care coboară dinspre căldarea Galbena, aflată la stânga. Căderea de apă de cca. 100 m în trei trepte este înconjurată de o pădure de brad care îi conferă un aer deosebit de pitoresc.

De aici începe urcușul pieptiș în serpentine scurte pe firul  Văii Rele a Moldoveanului. Trecem pe sub numeroase cascade, care uneori formează imagini viu colorate.

Odată ajuns în Găleata Văii Rele (căldarea Văii Rele a Moldoveanului), peisajul se schimbă brusc.

Locul pietrișului este luat de o luncă (mlaștină) cu lăculețe de mici dimensiuni și insule de vegetație, ce amintesc de peisajul de deltă.

Văile adâncite care păstrează zăpada până târziu în august îndeamnă turiștii la ședințe foto.

Odată ajunși în creastă, urmăm pentru scurt timp marcajul.  Apoi, avem de străbătut o pantă abruptă care parcă te îndeamnă sa mai amâni puțin urcușul.

Odată ajuns pe Vârful Viștea, creasta impunătoare a Vf. Moldoveanu este la doar o aruncătură de băț, dar ceea ce începe ca o potecă de creastă generoasă devine o scurtă porțiune destul de expusă prevăzută cu lanțuri. Și așa am ajuns pe cel mai înalt vârf din România.

Pentru întoarcere poți urma același traseu și ajungi jos în aproximativ 2 ore. Coborârile nu sunt solicitante. Există și varianta marcată pe la Lacul Galbena, variantă pe care o recomand.

Foto credit: Stîrliciu Larisa
Autor: Stîrliciu Larisa

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide