TRENDING
  • 21:28 » Ciolacu le-a spus șefilor OMV că nu discută legea offshore atât timp cât Austria se opune României în Schengen
  • 21:56 » Furie în rândul militarilor ucraineni din prima linie, după ce liderii armatei au anunțat din greșeală eliberarea unui sat lângă Bahmut
  • 21:49 » Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc
  • 21:44 » Bărbat reţinut după ce a furat 70.000 de lei dintr-un autoturism. A intrat în mașină după ce a copiat semnalul închiderii centralizate
  • 21:39 » Șoferul care a omorât o familie de spanioli în Sibiu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata unor daune de 850.000 de euro
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Varianta Delta a pus pe jar peste jumătate din țările UE / Este prezentă în 98 de țări, explozie de decese în populațiile slab imunizate

În ultimele două luni, epidemia a început să crească din nou în aproximativ cincisprezece țări. Chiar dacă serviciile de urgență sunt copleșite doar acolo unde populația este slab vaccinată, Europa este îngrijorată, scrie Les Echos, citată de Rador.

Varianta care sperie. Delta, sau varianta indiană, a luat locul celorlalte „variante îngrijorătoare”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): Alfa (britanică), Beta (sud-africană) și Gamma (braziliană). Ar putea fi detronată de Epsilon (California) sau Lambda (Peru), clasificate pentru moment drept „variante de urmărit”.

Varianta Delta, prezentă în 98 de țări, înlocuiește acum celelalte variante care au apărut acum mai bine de două luni, în special în Regatul Unit (90%). În Franța, varianta Delta reprezintă 40% din fluxul zilnic de infecții, care au crescut de la începutul acestei luni.

Delta nu a avut încă un impact major, deoarece numărul pacienților aflați în terapie intensivă scade sub nivelul 1.000, față de 7.000 în aprilie.

Explozia deceselor în țările slab imunizate

Varianta Delta are o varietate de efecte în întreaga lume. Serviciile de sănătate sunt copleșite doar în țările în care rata de vaccinare este mică, sub 20%. În Rusia, unde doar a șaptea parte din populație a primit cel puțin o doză, numărul deceselor zilnice crește de la zi la zi.

Africa de Sud, care concentrează jumătate din infecțiile înregistrate oficial pe continent, a înregistrat un număr de decese de șase ori mai mare de la mijlocul lunii mai.

În Bangladesh, situația s-a înrăutățit atât de mult, încât guvernul a instituit o carantină strictă, acum zece zile. Campania de vaccinare a fost oprită brusc în februarie, după ce India a încetat să mai exporte doze de AstraZeneca în favoarea pieței sale interne.

În Indonezia, unde doar 5% din populație este vaccinată, decesele au crescut de zece ori într-o lună. Luni, executivul a închis lăcașurile de cult și a redus programul magazinelor și restaurantelor.
Vietnam, Thailanda și Cambodgia se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului de infecții și de decese, deși la niveluri încă moderate.

Contraexemplul indian

Spre deosebire de alte țări, India, unde varianta Delta a fost identificată pentru prima dată în decembrie 2020, a intrat în al treilea val, în ciuda vaccinării – care a ajuns la mai puțin de un sfert din populația sa.

Conform datelor oficiale, de la jumătatea lunii mai, fluxul zilnic de infecții în această țară de douăzeci de ori mai populată decât Franța crescut de nouă ori, ajungând la 43.000 în medie. Și cea a deceselor de cinci ori, până la 850 pe zi.

Mai puține decese în țările vaccinate

În schimb, în ​​țările în care majoritatea adulților au primit cel puțin o doză de vaccin, revenirea infectărilor nu a dus la o creștere semnificativă a deceselor și spitalizărilor, șase săptămâni mai târziu.

Deși în Israel, numărul infecțiilor a crescut de zece ori începând cu mijlocul lunii mai – în special în rândul tinerilor, nu există încă decese. Mai puțin de treizeci de persoane sunt în terapie intensivă. Departamentul de Sănătate din Israel estimează că vaccinul Pfizer este 93% eficient împotriva formelor severe ale bolii.

În Regatul Unit, prima țară europeană afectată de varianta Delta și unde 64% dintre adulți sunt complet vaccinați, fluxul de infecții a crescut de douăsprezece ori de la jumătatea lunii mai și până acum, dar există doar 15 decese pe zi, o sutime față de vârful lunii ianuarie.

Desigur, numărul pacienților aflați în terapie intensivă s-a dublat într-o lună, dar nu depășește 300.
Varianta Delta nu destabilizează nici Statele Unite, unde reprezintă acum jumătate din cazurile noi, dar în care aproape două treimi dintre adulți sunt complet vaccinați, cu excepția câtorva state din sud.

Fluxul de decese nu crește, este stabil, în jur de 250 pe zi, de douăsprezece ori mai puțin decât în ​​ianuarie, iar infecțiile sunt stabile, la 14.000 pe zi, față de 256.000 la începutul anului.

Cu toate acestea, revenirea numărului mare de infectări îngrijorează guvernele Uniunii Europene, conform principiului clasic – cazurile de astăzi vor fi spitalizările de mâine și decesele de poimâine. Deși doar 136 de persoane sunt în terapie intensivă în Portugalia, executivul tocmai a restabilit o interdicție de circulație noaptea în majoritatea orașelor importante.

În Spania, unde jumătate dintre adulți au primit o doză și unde sunt înregistrate doar douăzeci de decese pe zi, a fost decisă închiderea cluburilor de noapte din Catalonia, avându-se în vedere creșterea exponențială a infecțiilor, în special în rândul tinerilor.

Recordul mondial al prudenței este, fără îndoială, deținut de Australia, care acum își asumă în mod clar o strategie „zero covid” ce are ca scop prevenirea aglomerării până la colaps a serviciilor de îngrijire.

Carantina intrată în vigoare la sfârșitul lunii iunie la Sydney va fi prelungită. deși această țară a înregistrat doar două decese de la … sfârșitul lunii octombrie.

Sursa: Les Echos/ Rador/ Traducerea: Ruxandra Lambru

 

Sursa: G4Media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide