TRENDING
  • 14:39 » 11 cursuri de calificare gratuite pentru dâmbovițenii aflați în căutarea unui loc de muncă
  • 14:39 » Târgoviște: „Litoralul de acasă”, un nou sezon de bălăceală! S-a redeschis ștrandul din cadrul Complexului Turistic de Natație
  • 14:38 » Armata face angajări masive! MApN recrutează soldați și gradați profesioniști până pe 16 iunie. Peste 4000 de locuri sunt disponibile
  • 14:37 » Accident teribil în Dâmbovița, pe Autostrada A1, între un TIR și un autoturism! A intervenit elicopterul SMURD
  • 14:36 » BREAKING Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Vești bune! Sute de mii de români vor putea beneficia de acest tip de pensie

Vești importante! Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât ca pensia de urmaș care se adorda soțului/soției supraviețuitoare atunci când sunt îndeplinite condițiile unei durate de cel puțin 15 ani a căsătoriei și vârsta standard de pensionare, să fie acordată și când pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei potrivit legii.

ICCJ a stabilit, prin Decizia nr. 19/2022, că „în interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 şi art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaş este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii”.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede, la art. 85 alin. (1), că soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

Sintagma „vârsta standard de pensionare” din Legea pensiilor a fost motivul pentru care a fost trimisă în judecată o casă de pensii din țară, deoarece a oprit acordarea pensiei de urmaș, după șase luni, soției supraviețuitoare pentru că aceasta nu împlinise vârsta standard de pensionare conform anului de naștere, ci se pensionase mai devreme pentru că îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Legea pensiilor prevede că persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare în funcție de timpul petrecut în aceste condiții.

Curtea de Apel a subliniat, în sesizarea trimisă ICCJ, că vârsta standard de pensionare reprezintă vârsta la care bărbații și femeile pot obține pensie pentru limită de vârstă, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege:

„Curtea apreciază că trimiterea făcută de leguitor în cuprinsul art. 66 din HG 257/2011 (normele de aplicare ale Legii pensiilor, n.red.), doar la vârsta prevăzută în Anexa 5 a Legii 263/2010 (anexa 5 reglementează vârstele standard de pensionare, n.red.), anexă ce nu cuprinde și reducerile de vârstă, nu poate conduce la înlăturarea la beneficiul pensiei de urmaș a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerile prevăzute de lege”.

Important de știut este că acordarea pensiei de urmaș, dacă sunt îndeplinite condițiile legii, se face concomitent cu orice alt tip de pensie, pentru limita de vârstă, pensia anticipată parțial sau nu și pensia de invaliditate.

Analizând solicitarea Curții de Apel Ploiești, ICCJ a stabilit că dacă soția/soțul supraviețuitor care are dreptul la pensie proprie, indiferent că este vorba de pensionare pentru vârsta standard sau cea redusă, și care a avut o durată a căsătoriei de cel puțin 15 ani îndeplinește condițiile pentru acordarea pensiei de urmaș.

Din momentul în care această decizie a ICCJ va fi publicată în Monitorul Oficial, interpretarea oferită va deveni obligatorie pentru judecătorii care se vor confrunta cu viitoare spețe cu același subiect, informează avocatnet.ro

Sursa bugetul.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide