TRENDING
  • 21:28 » Ciolacu le-a spus șefilor OMV că nu discută legea offshore atât timp cât Austria se opune României în Schengen
  • 21:56 » Furie în rândul militarilor ucraineni din prima linie, după ce liderii armatei au anunțat din greșeală eliberarea unui sat lângă Bahmut
  • 21:49 » Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc
  • 21:44 » Bărbat reţinut după ce a furat 70.000 de lei dintr-un autoturism. A intrat în mașină după ce a copiat semnalul închiderii centralizate
  • 21:39 » Șoferul care a omorât o familie de spanioli în Sibiu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata unor daune de 850.000 de euro
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Viața în cel mai mic sat din țară, cu un singur copil și 25 de case. Localnic: „Eu îs printre ăia tineri și am 63 de ani”

Ioan Tuns - localnic Jugăstreni

Viața în cel mai mic sat din țară, cu un singur copil și 25 de case. Foto: Captură video

 

Cel mai mic sat din România are mai puțin de 40 de locuitori și se află în Maramureș. În toată localitatea mai există un singur copil și doar 25 de case, dintre care doar câteva sunt locuite astăzi. Cei care au rămas spun că n-ar da liniștea de-acolo pe tot confortul din lume.

Jugăstreni este unul din cele șapte sate care aparțin de comuna Vima Mică, județul Maramureș. Ultimul recensământ, din 2011, arăta că aici mai trăiesc 43 de suflete. Astăzi, 10 ani mai tâziu, numărul acestora este și mai mic. La biserica din sat preotul vine o dată la trei săptămâni, școala nu mai e deschisă de un deceniu și nici măcar magazin alimentar nu mai este. Cu toate acestea, locuitorii celui mai mic sat din România se consideră binecuvântați.

Ioan Tuns – localnic Jugăstreni: Aici m-am născut, e altceva, aici is rădăcinile.

Ioan Tuns a lucrat toată viața în Baia Mare și, de când a ieșit la pensie, s-a retras într-un vârf de deal din satul natal. Se ocupă cu agricultura și se bucură de liniștea pe care, spune el, nu a găsit-o nicăieri în altă parte. Nu-i lipsește nimic, poate doar mai mulți vecini cu care să mai schimbe câte o vorbă.

Ioan Tuns – localnic Jugăstreni: Îs foarte puțini, nu au cu ce se ocupa, să știți că eu îs printre ăia tineri și am 63 de ani.

De aproape un an, în satul Jugăstreni a ajuns și asfaltul. Cei care au mașini mai merg la oraș, să-și cumpere mâncare. Bătrânii satului adună însă tot anul în cămară ceea ce le oferă pământul și animalele.

Nicoleta Dan – localnică Jugăstreni: Îi greu, dar trebuie să muncești oriunde ai fi. Trebuie să supraviețuim, dacă nu muncim, nu avem.

Pe ulițele satului un singur copil se mai joacă. Adriana are 8 ani și merge la școală în localitatea vecină, cu microbuzul.

Adriana: Păi e cam plictisitor, că nu prea am cu cine să mă joc. Mă mai joc singură, mă mai joc cu cățelușul meu, Pufi.

Deși au multe neajunsuri, oamenii din Jugăstreni se plâng numai de lipsa apei. O problemă pe care autoritățile speră să o rezolve într-o zi.

Liviu Balint – primarul comunei Vima Mică: Au fost 40 și ceva, acuma au scăzut, sunt și mai puțini. Tineretul e plecat, lumea e îmbătrânită și trăiesc doar din agricultură.

Jugăstreni, cel mai mic sat din România, se află la 50 de km distanță de Baia Mare.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide