TRENDING
  • 14:08 » Ești obligat să acorzi prioaritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii?
  • 14:02 » Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând
  • 14:00 » Ploiești: Facilitate fiscală la impozitul pe clădire pentru cei care au investit/investesc în lucrări privind creșterea performanței energetice
  • 13:56 » Producția de energie fotovoltaică este la un nivel record, pe fondul unui consum extrem de redus
  • 13:50 » Se modifică Legea Pensiilor înainte de 1 septembrie! A apărut o problemă legată de bani. Ce se va întâmpla cu milioane de pensii până la urmă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

VIDEO. ÎPS Teodosie: „Domnul Putin nu este atât de negru precum îl prezintă toată lumea. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim“

ÎPS Teodosie în timpul emisiunii din 3 februarie, de la Radio Dobrogea, în care a spus că Putin este un mare credincios și nu personajul rău, așa cum e portretizat de oamenii răi

 

Arhiepiscopul ortodox al Tomisului și Constanței, Înaltpreasfințitul Teodosie, a afirmat la postul Radio Dobrogea că Vladimir Putin și fostul premier rus Dmitri Medvedev sunt, de fapt, oameni buni, credincioși adevărați și ctitori, nu așa cum îi prezintă lumea, “ca pe niște răufăcători”. Emisiunea a fost difuzată joi, 3 februarie, fiind transmisă și pe YouTube. Prelatul n-a ratat ocazia să spună că, de fapt, occidentul e de vină pentru comunism, nu Putin, care n-are nicio vină.

Aceasta este o nouă intervenție controversată a ierarhului ortodox, suspectat de mai multă vreme că face jocurile Moscovei în România alimentând teorii ale conspirației.

ÎPS Teodosie a susținut că Puțin „nu este atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, ba mai mult, „este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte (Athos – n. red.) și la Ierusalim”. Prelatul BOR a povestit, plin de încântare, că a mers pe urmele dictatorului rus și a fostului său premier „și m-am minunat câte jertfe au făcut”.

Arhiepiscopul Tomisului și Constanței a fost colaborator al Securității comuniste înainte de 1989, turnându-și colegii sub numele de cod „Mache”. Ulterior, a fost implicat în mai multe dosare de corupție pentru care a fost cercetat de DNA.

Din 2020, de când a început pandemia, ÎPS Teodosie a fost vârful de lance al propagandei rusești în mișcarea ortodoxă română, îndemnând permanent credincioșii să nu respecte măsurile epidemiologice. A propagat deschis teorii conspiraționiste și a organizat procesiuni cu mii de oameni în plin val pandemic, afirmând că în biserică oamenii nu se pot îmbolnăvi.
Teodosie a avut, în acești doi ani, o poziție mult mai apropiată de Biserica Ortodoxă din Moldova (controlată de Moscova), decât de Biserica Ortodoxă Română. El a chemat oamenii să nu se vaccineze, preluând o altă temă a propagandei ruse – vaccinurile occidentale sunt experimentale și omoară oamenii.

Acum, ÎPS Teodosie s-a poziționat pentru prima oară fățiș și oficial de partea Rusiei în criza din Ucraina: „Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru precum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori. Sigur că au păcatele lor. Dar ei nu răspund pentru păcatele înaintașilor care au adus comunismul, dar nu l-au adus ei. Cei care sunt împotriva comunismului, cei din Vest, ei au plantat comunismul acolo (în Rusia – n. red.), că Marx și Engels nu-s din Rusia“.

Înregistrarea emisiunii în care ÎPS Teodosie s-a referit la „ctitorul Putin”. Momentul declarațiilor sale – la minutul 30.50.

De-a lungul ultimilor 200 de ani, Rusia a folosit religia ca pe un foarte puternic instrument de „soft power” în zona Balcanilor și a României, erijându-se în protectoare a ortodoxiei și a popoarelor creștine din zonă.

Sursa: ziaristii.com


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

X
Facebook
Închide
Închide