BREAKING NEWS
  • 0:00 » Piața globală de fuziuni și achiziții a scăzut cu 20% în prima jumătate a anului 2022, după recordul atins anul trecut
  • 23:58 » One United Properties cumpără un nou teren în Floreasca și dezvoltă un nou proiect rezidențial cu blocuri de mică înălțime/ Compania negociază pentru peste 20 de dezvoltări
  • 23:56 » 20 de ONG-uri cer Avocatului Poporului să evalueze constituționalitatea OUG-ului privind Cloud-ul guvernamental
  • 23:53 » CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță
  • 23:51 » Adela Cojan: Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID
Daca ti-a placut, distribuie acum!

VIDEO Manevre simple care pot salva vieți: Cum acordăm primul ajutor unei persoane care și-a pierdut cunoștința

O simplă manevră de resuscitare ar putea să salveze viața unei persoane. Potrivit statisticilor, prea puțini români știu să acționeze într-o situație critică. Parlamentarii vor să schimbe asta. Au pe masă un proiect de lege care are ca scop introducerea obligatorile a cursurilor de prim ajutor în școli.

Pierderea cunoștinței și înecul atât cu jucării, cât și cu alimente sunt incidente pentru care primul ajutor ar putea face diferența. Ionuț, instructor de prim ajutor ISU ne ajută să vedem 2 dintre manevrele necesare.

Manevra numărul 1. Ce facem dacă o persoană își pierde cunoștința, dar respiră

-Mă auzi, ce ai pățit? Dacă nu reacționează, putem să considerăm că e inconștient. Voi pune o palmă pe frunte, două degete sub bărbie, dau capul pe spate. Îl vom întoarce în poziția laterală de siguranță. Mâna dinspre noi la un unghi de 90 grade. Cealaltă mână o vom pune cu palma deschisă la nivelul obrazului. Piciorul de pe partea opusă, vom băga mâna sub genunchi și tragem spre noi.

Manevra numărul 2. Ce facem dacă o persoană se îneacă în timp ce mănâncă

-Poziționăm o palmă pe stern, ea va fi ușor aplicată în față și vom începe cu aplicarea a 5 lovituri în spate, între umeri. O dată, n-a scos, a doua oară, a treia oară. Dacă nu a mers, trecem la manevra Heimlich.
Poziționăm pumnul strâns, cealaltă palmă deasupra și voi comprima de jos în sus.

Aceste manevre de prim ajutor ar putea fi învățate încă din școală, dacă un proiect de lege va trece de Parlament. Interes există din partea elevilor.

Robert Avram, elev: Școala este locul în care elevul își petrece cea mai mare parte din zi. Ori dacă acolo nu primim informații relevante, atunci unde? Tocmai pentru că își doresc să învețe ce este primul ajutor, cum pot acorda și cum pot interveni ei, ajung să se informeze de pe internet.

Proiectul depus de parlamentarii PNL prevede ca disciplina Biologie – “Anatomia și fiziologia omului” să cuprindă cursuri de prim ajutor pentru clasele a 7-a și a 11-a.

Luminița Barcari – deputat PNL: Totul era până acum la nivel opțional. Noi vrem ca toți elevii să aibă niște noțiuni de bază în legătură cu acordarea primului ajutor.

Daca proiectul trece, cursurile trebuie predate de specialisti.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide