TRENDING
  • 12:33 » Avarie majoră la CET București Vest și CET Grozăvești. Mii de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă
  • 12:31 » Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. “Chilipirul” era de fapt o escrocherie anchetată în Germania
  • 12:28 » Directorul Poştei, anunț despre plata pensiilor. „Dacă primim banii vineri, le ducem mai repede”
  • 11:52 » Accident grav în București. Un tramvai a lovit o ambulanță care ducea un pacient la spital
  • 11:49 » O femeie din Arad a fost prinsă în flagrant în timp ce lua 5.000 de euro mită de la o altă femeie, pentru a-i elibera soțul din arest
Daca ti-a placut, distribuie acum!

 Procuror: Transferurile de deşeuri au devenit mai bănoase decât drogurile. Droguri consumă câţiva, dar deşeuri producem toţi

Transferurile ilegale de deşeuri au devenit mai profitabile decât traficul de droguri, iar transporturile de gunoaie şi deşeuri către România vor creşte extrem de mult în următoarea perioadă, ceea ce ar putea transforma ţara noastră într-o uriaşă ladă de gunoi, a avertizat Teodor Niţă, procuror specializat în combaterea infracţiunilor de mediu în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

„Transferurile ilicite de deşeuri, care constituie o preocupare din ce în mai serioasă a tuturor autorităţilor din UE,  au devenit mai bănoase decât drogurile în multe locuri. Pentru că droguri consumă mai mulţi sau mai puţini, dar deşeuri produc toţi. Omul poluează, prin esenţa lui produce deşeuri”, a spus procurorul Niţă, în cadrul unei intervenţii telefonice la Digi 24.

Procurorul a avertizat că aceste transferuri de deşeuri către România vor creşte cât „de curând” pentru că acestea sunt foarte bănoase, iar România este un „punct extrem de nevralgic” din acest punct de vedere pe harta Europei.

„Depozitarea tonei de gunoi la noi e 17-35 de euro, în Marea Britanie e 500 de lire sterline, în Italia e 500 de euro”, a mai spus Niţă care a adăugat că, pe „principiul vaselor comunicante”, toate deşeurile riscă să ajungă în aceste condiţii în România, mai ales după intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen, când nu va mai fi control la frontiere.

China şi-a închis în 2016 frontierele pentru deşeuri, iar Turcia a închis, de asemenea, frontierele pentru deşeurile din plastic. În plus, Parlamentul European şi Comisia Europeană îngreunează în prezent foarte mult exporturile de deşeuri către ţări terţe, în afara UE,

„Unde credeţi că vor veni toate deşeurile Europei dacă nu se iau măsuri? Fix la noi”, a spus procurorul Teodor Niţă.

O măsură pentru combaterea acestui fenomen ar fi limitarea punctelor vamale de frontieră, a explicat procurorul.

„Nu se poate să intre gunoi prin 77 de puncte vamale, în condiţiile în care legea europeană permite  restricţionarea acestora. Am propus un număr de 14-15 max care să fie dotate cu logistică şi personal calificat să verifice ce Dumnezeu intră în ţară”

Procurorul a spus că legislaţia românească este „neclară, necoordonată, insuficient argumentată”, în vreme ce în şcolile juridice nu se predau nici în acest moment infracţiuni de mediu.

„Am făcut un set de propuneri care acum sunt pe ordinea de zi a Parlamentului, la Camera Deputaţilor, propuneri de modificare a unor dispoziţii legale, pentru a putea să avem instrumente, personal şi logistică necesare pentru a putea stopa acest fenomen”.

De asemenea, trebuie acordate competenţe specifice comisarilor Gărzii de Mediu, care trebuie să fie dotaţi atât cu personal autorizat dar şi cu laboratoare, deoarece în acest moment autorităţile statului trebuie să apeleze la firme private, a mai arătat procurorul specializat în combaterea infracţiunilor legate de mediu.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide