BREAKING NEWS
  • 23:59 » Alte 9 cazuri de variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână
  • 23:56 » Medicii de familie îl critică pe Rafila și se plâng că nu vor mai putea primi bolnavi la timp din cauza rețetelor de pastile de iod
  • 23:53 » Apelul Ministerului Afacerilor Interne, după ce trei oameni s-au înecat în doar câteva ore: „Nu vă mai riscați viața”
  • 23:50 » Ministerul Sănătății revine cu precizări despre pastilele cu iod: Se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear
  • 23:46 » Un câine abandonat a fost salvat din pădure, la Brașov. Era legat cu sârmă de un copac și într-o stare avansată de deshidratare
Daca ti-a placut, distribuie acum!

VIDEO: Un exemplu demn de urmat! Covasna, campioana României la reciclarea deșeurilor. Cum a reușit să rezolve problema gunoaielor?

Un proiect european de 30 de milioane de euro a schimbat în totalitate ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor în județul Covasna, care a devenit primul județ pe țară în ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor.

Centrul de management integrat al deșeurilor de la Leț a fost construit pe fonduri POS Mediu. Cu ajutorul acestor bani, autoritățile locale au închis și au ecologizat cele patru depozite urbane de la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului și au construit acest centru.

VIDEO DIGI24

Orașul reciclării.
Deșeurile care ajung în Leț nu provin însă doar din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, ci din tot județul Covasna.

„Trebuie să acoperim 100% tot ce înseamnă județ Covasna, indiferent dacă este la 100 de kilometri sau la 1 kilometru și am reușit acest lucru. În momentul de față, deși suntem cam 1% din populația României, din deșeurile municipale vindem în jur de 7-8% deșeuri reciclabile”, explică Ambrus Jozsef.

„Am devenit, cu cele două municipii Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, primii pe țară în ceea ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor. Amândouă municipiile sunt peste 30% la colectarea selectivă a deșeurilor, ceea ce pe nivel național, ne situează pe primul loc”, confirmă Tamás Sándor – președintele Consiliul Județean Covasna.

„E foarte important ca orașul să fie curat. Suntem foarte mândri de faptul că la nivel național suntem orașul reciclării. Reciclăm cel mai mult la nivel național și asta cred că arată și gradul de civilizație al cetățenilor din acest oraș”, spune Antal Árpád-András, primarul din Sfântu Gheorghe.

Pământ de flori din deșeuri
La centrul de management integrat al deșeurilor de la Leț există și o stație pentru a face compost din deșeuri biodegradabile.

„Pe această platformă de compostare ajung aproximativ 7 mii de tone anual și este în continuă creștere. Suntem mândri de faptul că în județul Covasna din deșeurile biodegradabile se obține un compost de calitate și mai mult decât atât, prin diferite rețete, vindem pământ de flori în magazinele mari”, explică Ambrus Jozsef.

Pământul de flori se face din deșeul biodegradabil din bucătării, dar și din foarte multă iarbă, crengi și tot ce se adună din parcuri.

„Nu de dragul Bruxelles-ului (o facem – n.r.), ci de dragul și de iubirea pământului nostru natal. Este vorba despre județul nostru, este vorba despre pământul nostru natal pe care vrem să îl ținem curat, pentru că un ținut curat este și un ținut bogat”, spune Tamás Sándor – președintele Consiliului Județean Covasna.

sursa digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide