TRENDING
  • 22:33 » Cât rezistă canabisul în organism. Cazul unui tânăr depistat pozitiv la două săptămâni de la consum
  • 22:32 » La ce distanță poți avea fereastra de lumină față de proprietatea vecină. Interdicția impusă de lege
  • 22:32 » „Regele” Hagi împlinește 58 de ani. Cel mai iubit fotbalist, despre copilărie: „Jucam pe stradă, în picioarele goale”.
  • 22:32 » Test de cultură generală: „Mâna-ntinsă care nu spune o poveste nu primește pomană“
  • 22:31 » Povestea „generalului de fier“ al Ucrainei care de aproape un an ține piept armatei lui Vladimir Putin
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Viitorul Volvo XC90 va dispune de senzori LiDAR pentru conducere autonomă!

Suedezii de la Volvo sunt deja celebri pentru siguranța oferită de mașinile lor. Pentru viitorul XC90, care se va lansa anul viitor, Volvo a anunțat montarea de senzori LiDAR și computer AI pentru conducere autonomă.

Chiar dacă optimismul de acum cinci ani s-a mai diminuat, conducerea autonomă încă reprezintă un miraj pentru producătorii auto. Nu toți urmează aceeași cale pentru a ajunge acolo. Spre exemplu Tesla a anunțat că renunță la senzorii LiDAR și va folosi exclusiv sisteme optice pentru a mapa lumea din jurul mașinii.

Pe de altă parte, Volvo va dota modelele viitoare cu tehnologie LiDAR, care va face posibilă tranziția spre conducerea autonomă. Producătorul suedez crede că acest pas este esențial pentru reducerea numărului de accidente rutiere și crearea celor mai sigure mașini din industria auto.

Viitorul Volvo XC90 va fi un model disponibil exclusiv cu propulsie electrică, iar producătorul suedez promite că va fi dotat cu cele mai moderne tehnologii, atât în ceea ce privește sistemele de siguranță și conectivitate, cât și în ceea ce privește sistemele de asistare a conducerii. Pentru aceasta, Volvo a încheiat un parteneriat cu Luminar pentru a folosi senzorii LiDAR. Imagistica se realizează astfel folosind scanare laser a împrejurimilor, spre deosebire de undele radar.

Volvo XC90: de ce vor suedezii conducere autonomă pe baza tehnologiei LiDAR

Volvo XC90 va include în standard un computer bazat pe inteligență artificială care folosește procesoare NVIDIA Drive Orin pentru a oferi un sistem de evitare a coliziunilor și eliminarea practic a deceselor din accidente rutiere. Performanțele sistemului se vor îmbunătăți în timp, prin computer learning și actualizări over-the-air. Dacă la început sistemul va emite în principal atenționări pentru șofer, în timp va deveni suficient de capabil pentru a interveni în situații critice, prevenind coliziunile.

Astfel, viitorul Volvo XC90 va dispune de sisteme redundante pentru componentele cheie – direcție și frânare – care vor permite ulterior trecerea la conducerea autonomă fără intervenția șoferului. Toate aceste funcții vor fi incluse în pachetul Highway Pilot, o versiune suedeză a Tesla Autopilot.

Spre deosebire de Volvo, Tesla a anunțat că nu va folosi senzori LiDAR, pe care-i consideră nepotriviți pentru conducerea autonomă. Un senzor LiDR se descurcă excelent să distingă obiectele staționare, dar nu va putea face diferența dintre o groapă din asfalt și o pungă. În același timp, obiectele aflate în mișcare vor pune probleme sistemelor care se bazează pe senzori LiDAR. În plus, senzorii LiDAR sunt extrem de scumpi – circa 10.000 de euro pentru un singur senzor.

Potrivit lui Elon Musk, oamenii nu au nevoie să arunce în jur raze laser pentru a afla distanța dintre obiecte, ci pot face o apreciere relativ precisă folosind exclusiv vederea stereoscopică. De aceea, mașinile Tesla se bazează în principal pe camere video și algoritmi de machine learning pentru a analiza împrejurimile și a lua decizii în timp real. Asta nu înseamnă că sistemul nu dă adesea erori, de unde și unele accidente care devenit reprezentative pentru abordarea Tesla.

Sursa promotor


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide