Gazprom suspendă livrările de gaze prin Nord Stream 1. Se întâmplă de miercuri, 31 august

Fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1 vor fi oprite în totalitate . În urmă cu câteva zile, Gazprom a confirmat că singurul compresor rămas în conductă are nevoie de reparații și că va fi deconectat între 31 august și 2 septembrie.

Anunțul a stârnit noi temeri legate de o închidere totală, în timp ce țările europene se grăbesc să se asigure că au suficientă energie pentru a trece iarna. Luna trecută, a existat o perioadă de întreținere de zece zile în timpul căreia a apărut amenințarea unei crize energetice majore în Germania.

Multe orașe germane au introdus deja măsuri de raționalizare a energiei pentru a economisi kilowați, în contextul în care se anunță scenarii de penurie de gaz. Gazoductul Nord Stream 1 funcționează deja la doar 20% din capacitatea sa, scrie Energy Live News.

Gazprom va reduce și mai mult livrările de gaze către Engie din Franța

Gazprom, gigantul rusesc de stat din domeniul gazelor naturale, reduce și mai mult livrările de gaze către grupul francez Engie, sporind astfel îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie a Europei, în timp ce gazoductul Nord Stream 1 este închis pentru întreținere.

Engie a declarat că a fost informat de Gazprom la 30 august că reducerea va avea loc imediat. Acesta nu a oferit detalii despre natura disputei cu Gazprom.

Livrările de gaz rusesc au fost deja reduse substanțial de când Moscova a lansat războiul neprovocat împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

„Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca pe o armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, cel al unei întreruperi complete a livrărilor”, a declarat ministrul francez al Tranziției Energetice, Agnes Pannier-Runacher, la postul de radio francez Inter.

Engie a declarat că a luat măsuri pentru a se proteja

„Engie și-a asigurat deja volumele necesare pentru a-și respecta angajamentele față de clienții săi și propriile cerințe și a pus în aplicare mai multe măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact financiar și fizic direct care ar putea rezulta dintr-o întrerupere a livrărilor de gaze de către Gazprom”, a precizat Engie în comunicatul său, citat de Radio Free Europe.

Sursa: capital.ro