TRENDING
  • 16:31 » Haos în 18 spitale după un atac cibernetic de tip ransomware. MS: Sistemul e nefuncțional. Măsuri de prevenție pentru celelalte spitale
  • 16:29 » Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

La votul prin corespondență pentru  alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020  s-au înscris, potrivit datelor Autorității Elecorale Permanente, 39.244 de persoane. Românii din diaspora au putut să se înscrie online, pe listele electorale, pentru a-și exprima votul prin poștă, date limită fiind 3 decembrie.

Pe  platforma AEP , privind votul prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 pentru românii din diaspora, s-au înscris 39.244 de persoane. 3 decembrie este ultima zi în care s-au înregistrat voturile celor care au optat pentru această procedură.

În ciuda pandemiei, numărul alegătorilor prin corespondență a fost mai mic decât la prezidențialele de anul trecut. Diaspora este reprezentată în Parlament de un număr mic de  deputați și senatori .

Reguli la votul prin corespondență la alegerile parlamentare 2020

  • cei înscriși vor fi notificați prin SMS, dacă votul lor a fost înregistrat sau nu
  • cei cărora nu li sa înregistrat votul prin corespondentă, pot merge la urne

Pentru scrutinul din 6 decembrie 2020 s-au înscris pentru votul prin corespondență 39.244 de persoane. Cei care au optat pentru această procedură vor fi notificate prin SMS dacă votul lor a fost sau nu înregistrat. Doar în cazul în care sunt anunțați că opțiunea lor nu a fost primită de către autoritățile competente, ei pot merge la urne în străinătate pe 5 sau pe 6 decembrie. Diasporei i-au fost alocate  două zile pentru exprimarea votului .

Cum este reprezentată Diaspora în Parlament

  • 4 deputați și 2 senatori
  • 9,7 milioane de cetățeni români reprezentanți

Românii din străinătate vor alege doar 4 deputați și 2 senatori, deși au existat discuții ca numărul acestora să fie dublat. Ei vor reprezenta aproximativ 9,7 milioane de cetățeni, potrivit datelor din 2019. Prin comparație, județul cu cea mai mică populație din țară, Covasna, alege exact același număr de parlamentari, 4 deputați și 2 senatori. Ei vor reprezenta 226.879 de persoane.

Potrivit legii, norma de reprezentare este de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori și un senator la fiecare 168.000 de locuitori.

SURSA: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
Închide
Închide