BREAKING NEWS
  • 15:22 » Hayu – un nou serviciu de streaming video a fost lansat în România
  • 15:14 » Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani
  • 15:11 » Europenii devin tot mai săraci: Țările în care populația își achită cu dificultate facturile
  • 15:06 » Trebuie să recunoaștem: România va câștiga enorm în urma războiului din Ucraina
  • 16:29 » Metallica anunţă un nou turneu şi album în 2023
Daca ti-a placut, distribuie acum!

 

A devenit un „must have” („trebuie să-l ai”) pentru orice parlament ca președintele Ucrainei să susțină un speech prin video conferință. Dacă nu mă-nșel, cel de ieri din Parlamentul României a fost al unsprezecelea al său și primul în Parlamentul unei foste țări comuniste.

Din păcate, a fost un rateu epocal, dar nu al lui Zelenski ci al autorităților române. Datorită condițiilor tehnice, n-am putut urmări în direct discursul președintelui ucrainean în fața parlamentarilor români din cel mai jenant motiv posibil: condițiile tehnice. La început nu avea sunet. Oare nu se găsea în toată „Măgăoaia Parlamentului” un tehnician decent care să asigure o transmisie corespunzătoare? Cred că un elev de gimnaziu s-ar fi descurcat mai bine decât „balamucii” ăia. Atât de mare este incompetența, impotența acestui Parlament încât au batjocorit acest eveniment. Cu chiu cu vai, s-a rezolvat problema sunetului și s-a devoalat inexistența unui translator rezonabil. Absolut neinteligibil ce făcea/zicea nefericitul ăla. Oare nu se găsea un translator de limbă ucraineană? Avem atâția etnici ucrainieni în țară, mulți dintre ei profesori de limbă maternă, chiar și de română. Nu putea adus unul din ei? Ar fi făcut-o mult mai bine și ar fi considerat-o o onoare. Și ar fi fost o punte simbolică și un exemplu pentru vecinii noștri.

Rușine, rușine, de trei ori rușine!

Plin de nervi pe incompetența aparatului administrativ, am renunțat știind că voi găsi transcriptul pe site-ul președintelui Ucrainei.

A fost un discurs marcat de atrocitățile armatei ruse în orașul Bucea.

Apoi am reținut apelativul „Mare popor român!” („Great romanian people!”). Mulțumim, Ze! Спасибі, Зе!

Ce nu prea am văzut remarcat de diverșii comentatori și analiști perindați pe la televiziuni sau prin media online a fost smetia trasă  Europei prin descrierea rușilor ca fiind „oameni inadecvați care sunt obișnuiți cu impunitatea și, prin urmare, au decis că li se permite absolut totul”. Păi, cine „le-a permis totul”? Nu Europa, în frunte cu Schroeder/Merkel secondați de Sarkozi/Macron? Eu așa înțeleg expresia. Și, hai să fim serioși, așa e!

Cum era normal, a prezentat mulțumiri Poporului român pentru tratamentul amabil cu imigranții ucraineni care și-au găsit siguranța în țara voastră”. Subliniez încă odată: „Poporului român”.

Apoi a urmat surpriza, sperată de noi și menită să închidă gurile cârcotAURilor. „Vreau să încep un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord cuprinzător care să garanteze protecția și dezvoltarea absolută a minorităților noastre naționale – comunitatea ucraineană din România și comunitatea românească din Ucraina”.

La noi garanția, dar și sprijinul statului există. Sperăm ca Ucraina să scape cât mai curând și cât mai teafără din acest marasm și să vedem faptele.

Oricum, ca român, mă simt mândru că ne dovedim omenia.

Foto: Suferința Ucrainei întipărită pe chipul lui Ze după 40 de zile de război.

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
Închide
Închide